Slik skal mange flyplasser styres i framtiden

NY TEKNOLOGI: Slik vil trolig de fleste av Finnmarks flyplasser bli styrt i nær fremtid, fra et kontrollrom et helt annet sted i Norge. FOTO: Kongsberg Group

NY TEKNOLOGI: Slik vil trolig de fleste av Finnmarks flyplasser bli styrt i nær fremtid, fra et kontrollrom et helt annet sted i Norge. FOTO: Kongsberg Group

Artikkelen er over 4 år gammel

Kongsberg viste frem sitt nye system for automatiserte tårn på NHOs årskonferanse.

DEL

– Vi erstatter det du ser ut av vinduet og sentraliserer det i et senter. Dermed kan man operere flere flyplasser samtidig, forklarte Thor Christian Helgerud, programsjef i Kongsberg på NHO Finnmarks årskonferanse torsdag.

Erstatter tårn med sensor

Temaet for årets NHO-konferanse var det nye arbeidslivet som kommer med ny teknologi og stadig flere automatiserte løsninger.

– Vi beholder det meste, men erstatter tårnet med sensor og sensorpakke som er helt unik. Vi flytter tårnet inn i et kontrollsenter. Så enkelt er det faktisk, forklarte Helgerud.

Den store forskjellen er at det ikke sitter en fysisk person rundt på flyplassene, de er erstattet av en sensor.

– Det utstyres med dag- og nattkamera. Det er bedre å se på skjermene enn ut av et vindu, mener programsjefen.

Røst først ut

Kvaliteten skal være vesentlig bedre enn et HD-kamera og kunne overføre data over lange avstander.

Røst blir til neste år første flyplass ut. Deretter skal det leveres 15 nye systemer. Kongsberg ser også for seg at teknologien kan brukes på blant annet skip.

I Finnmark er planen og ønsket å helautomatisere alle flytårn i fylket. Det vil i så fall bety at 65 arbeidsplasser i fylket kan bli borte.

– Verden endrer seg

At det blir endringer på mange områder de nærmeste årene, er helt sikkert. Delingsøkonomi, big data, 3D-printing og nanoteknologi var blant temaene som var oppe på NHOs konferanse Remix. Mange av Finnmarks bedriftsledere fikk seg nok en liten oppvekker da de ble kjent med utsiktene.

Bente Sollid Storehaug, administrerende direktør i ESV Digital Nordic var blant dem som ga mange en realitetsorientering.

– Det er usikre tider, lave renter, arbeidsledigheten stiger, børsen er urolig, boligveksten flater ut. Norsk økonomi skal kjøles ned og omstilles. Verden endrer seg, sa Sollid Storehaug.

Hun trekker frem mediebransjen, bilbransjen og hotellbransjen som bransjer som er og kommer under press.

– Bilene kommer til å bli den største plattformen for teknologi. Facebook og Google er økosystemer som klarer seg selv og ikke er avhengig av andre. Det er nå i 2016 det starter, og ingen forretningsmodeller er statiske. Det handler om å forstå hvordan forretningsmodellen kan forstyrres. Hva skjer med banken, lokalavisen og bransjer som er utsatt for robotisering. Vi kan risikere at Facebook, Google og Amazon som er digitale vinnere, tar alt, sa hun.

Delingsøkonomi på fremvekst

Med fremveksten av selskaper som Airbnb innenfor hotell og Über i taxinæringen, er delingsøkonomien på voldsom fremvekst. Mye av dette har mediebransjen allerede opplevd over lang tid i konkurranse med Facebook og Google.

– Når vi ser at Finnmark Dagblad og Altaposten har gått sammen om trykk, er dette bare begynnelsen. Konkurrentene er ikke lengre lokalt, men i store amerikanske selskaper. Man prøver å finne synergier. Det vil bli færre utgivelser og trykk på andre tider, sa Sollid Storehaug, som også sitter i styret i Polaris Media.

– Med delingsøkonomien opererer man i et farvann hvor lover og regler ikke følger med. Verden er i omstilling. Det handler om teknologi og å forstå hvordan forretningsmodellen kan forstyrres, var budskapet.

Hun forklarte at Schibsted er i startfasen med å ta opp konkurransen med Facebook, og tror det er mulig, selv om det er noe seint å starte nå.

Artikkeltags