Skålte for ny driftssentral til 120 mill. i Alta

Konsernsjef Auke Lont, Statnett, og ordfører Monica Nielsen i Alta skålte tirsdag for ny driftssentral i Alta.

Konsernsjef Auke Lont, Statnett, og ordfører Monica Nielsen i Alta skålte tirsdag for ny driftssentral i Alta. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Den utvidede og nye regionsentralen til Statnett i Alta, som siden 14. juni har overvåket kraftsystemet fra grensen mot Russland i Øst-Finnmark til Sognefjorden i sør, ble tirsdag markert åpnet.

Konsernsjef Auke Lont i Statnett foretok den offisielle markeringen.

Det skjer i nord

– Det er i nord det skjer, også for Statnett, sa Lont.

– Dette er tredje gangen jeg er i Alta etter sommerferien. Første gangen var det fiske i Altaelva. Det gikk ikke så bra. Andre gang var det oppstartsmarkeringen av ministeren (olje- og energiminister Tord Lien, journ.anm.) av 420 kV-linja fra Balsfjord til Skaidi. Det gikk bedre, han klarte å løfte spaden, sa Lont.

– Dette er høydepunktet. Nå markerer vi en utbygging som er ferdig. Et nytt bygg for framtiden. Vi valgte å legge en av to regionsentraler i Norge til Alta. Alt nord for Sognefjorden styres nå for Alta, og det er et stort ansvar med tanke på vær og vind langs hele kysten fra Finnmark i sør til Mørekysten, sier Auke Lont.

Stolt ordfører

Alta-ordfører Monica Nielsen var til stede under markeringen.

– Vi er stolte over satsingen til Statnett her. Vi er glade for at Statnett ønsker å være til stede i nord, og vi som universitetsby har fått mange nye kompetansearbeidsplasser, sier Monica Nielsen.

– Det er viktig med lokal forankring, sier hun.

Fakta

  • 27. mars 2014 vedtok Statnett å gå fra tre til to regionsentraler. Sentralen på Sunndalsøra skulle legges ned, og sentralen i Alta skulle bygges opp.
  • Fra 14. juni i sommer har den nye regionsentralen i Alta overvåket kraftsystemet fra grensen mot Russland i Øst-Finnmark til Sognefjorden i sør. Regionsentralen i Oslo overvåker resten av landet.
  • Investeringen av nytt bygg og IKT-anlegg til regionsentralen i Alta har vært cirka 120 millioner kroner.
  • Prosjekteringen er utført av Sweco, Haldde Arkitekter har vært arkitekter, Multiconsult har hatt prosjekt- og byggeledelse. Harald Nilsen  AS har vært hovedentreprenør, med sideentreprenører på ventilasjon, elektro og rør fra henholdsvis Blikkenslager Bjørn Mella, X5 Elektro og GK Norge. Hovedleveransen av IKT er levert av Atea.

Artikkeltags