«Mannen som ikke kan straffes» ble frifunnet i Høyesterett

MISTENKT: Mannen som ikke kan straffes, er frifunnet i Høyesterett. Her avbildet sammen med sin tidligere forsvarer Harald Grape.

MISTENKT: Mannen som ikke kan straffes, er frifunnet i Høyesterett. Her avbildet sammen med sin tidligere forsvarer Harald Grape.

Artikkelen er over 2 år gammel

Overskrider ikke terskelen som ligger til grunn for tvungent psykisk helsevern.

DEL

Mannen (28) som er kalt «mannen som ikke kan straffes», har i en årrekke gjort kriminelle ting flere steder i Finnmark, først og fremst tyverier, men han har vært for syk til å fengsles og for frisk til å bli dømt til behandling.

1. oktober i fjor ble det innført en ny lov som gjør at politiet har fått nytt verktøy for å hanskes med utilregnelige gjengangskriminelle personer som begår særlig plagsom eller samfunnsskadelig kriminalitet. Den nye loven åpner for at slike personer vil få inndratt frikortet sitt til å begå kriminalitet og skal dømmes til psykisk helsevern.

Både Alta tingrett og Hålogaland lagmannsrett dømte mannen til tvungent psykisk helsevern.

LES OGSÅ: «Mannen som ikke kan straffes» er dømt

Dette ble anket til Høyesterett som nå har frifunnet mannen. Det skriver NRK Finnmark.

Høyesterett fant at mannen ikke overskrider terskelen som ligger til grunn for tvungent psykisk helsevern.

– Jeg er ikke i tvil om at han er tilfreds med dommen, sier forsvarsadvokat Arne Gunnar Aas til NRK Finnmark. Han har ikke har snakket med klienten sin etter at dommen kom 28. november.

Statsadvokat Lars Fause sier dette i en kommentar til NRK Finnmark:

– Det som er positivt med dommen for påtalemyndigheten, er at den klargjør alle de viktige elementene for å reise fremtidige saker mot personer som begår gjentatte kriminelle handlinger.

Artikkeltags