Hilde Skansen besøkte lørdag maritim dag i Bukta i Alta sammen med barn og venninne og flere hundre andre.

– Jeg har vært her i mange år og sett folk bli reddet fra vannet både fra helikopter og båt. Jeg har spurt Geir (Aslaksen, leder for Alta sjøredningskorps, red.anm.) om ikke jeg kan få prøve det. Det ser så artig ut, sier Hilde Skansen.

«Du skal vel ikke dra?»

– Det har liksom aldri passet, men da jeg skulle dra herfra, så stoppet han meg og sa: «Du skal vel ikke dra nå? Du skal hoppe i sjøen», sier Skansen.

– Jeg svarte nei, og sa til ham at han hadde lovet meg at dette skulle vi gjøre alene. Det var i alle fall ikke meningen at jeg skulle være med på det foran masse folk, sier Hilde Skansen.

– Da sa han at jeg måtte være med, og jeg svarte ok. Hvis jeg fikk lov å ta med venninnen min, sier Skansen. Som sagt, så gjort. Cynthia De Lang hoppet i havet sammen med Hilde Skansen, og ble reddet av mannskapet på Redningsselskapets «Vekteren».

Redningen med hov ble demonstrert for de mange publikummerne.

– Jeg var jo litt spent før jeg hoppet i havet, men dette var ordentlig artig, sier Skansen.

Alta sjøredningskorps og Redningsselskapet (RS) arrangerer årlig maritim dag, men i år er det mer spesielt.

Se bildeserie fra maritim dag i Alta lørdag (for plussabonnenter)

125 år i år

– Redningsselskapet er 125 i år, og det må jo markeres, sier Geir Aslaksen. Han har med seg om lag 30 medlemmer i Alta sjøredningskorps.

– Det er plass til flere, og snart skal vi ta opp ti nye som skal gå gjennom et opplæringsprogram, sier Aslaksen.

Lørdag var han med da mannskapet på «Vekteren» demonstrerte redning fra vann med hov.

Mange markeringer

– Vi har drevet med organisert redningstjeneste av kysten i 125 år, og det skal vi ha markeregjennom hele 2016, sier beredskapssjef Ronny Pedersen i Redningsselskapet sentralt, som var til stede under maritim dag i Alta lørdag.

– 7. juni er datoen da RS fyller 125 år, og den dagen skal vi selvfølgelig markere, sier han.

– Vi har over 70 prosent av all sjøredningstjeneste i Norge, og det ser vi her i Alta at det er enorm lokal forankring av redningsselskapets tilstedeværelse, sier Ronny Pedersen.