Her utløser de snøskred med sjokkbølger

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Ingeniørgeolog Trond Jøran Nilsen i Statens vegvesen og kollegene fløy ut til Stokkedal søndag med helikopter for å se hva de kunne gjøre med rasfaren på E6 ved Sennalandet søndag.

Med seg hadde veivesenet en «Daisybell» sjokkbølgeutløser, som med hjelp av eksplosiv gass lagret i en metallkjegle, utløser nettopp sjokkbølger som utløser snøras.

LES OGSÅ: Nytt snøras har gått på E6: – Vi skal ut med helikopter og prøve å utløse en skavl

Fikk hjelp fra Forsvaret

De fikk for øvrig også bakkehjelp fra Forsvarets skredpersonell, som var i området på grunn av den militære øvelsen Joint Viking og at de har transport på denne strekningen.

Nilsen filmet fra helikopteret da de sendte en sjokkbølge ned mot hengskavlen (se video i bildefeltet øverst i saken).

Kaptein Aanon Clausen, sjef i skredgruppa øvelse JV17, filmet det hele fra avstand. På videoen hans, som du kan se nedenfor, ser man at sekunder etter at sjokkbølgen ble sendt, utløser det ras over E6.

Video tatt av, Kaptein Aanon Clausen, sjef skredgruppa, øvelse JV17

Vellykket operasjon

Nilsen opplyser at det har forsøkt å få ned mest mulig snø etter snøfallet som har vært i det siste.

– Veien ble stengt lørdag først på grunn av uvær. Så ble veien stengt på grunn av skredfare, så snøskred alene og senere snøskred og uvær.

Han anslår at de har utløst sju-åtte skred, noen av de små, men også noen større som ville utgjort en fare dersom noen skulle bli tatt av raset.

Operasjonen ble vellykket med det nye verktøyet Daisy-Bell, som de gikk til innkjøp av bare for noen få år tilbake.

– Dette utstyret blir mer og mer brukt. Alternativet er å gjøre vurderinger av vær og vind, men nå kan vi dra ut fysisk og få ned noe eller konstatere (fra lufta) at snøen er stabil. Det hjelper oss å korte ned tiden veiene er stengt.

Artikkeltags