Gå til sidens hovedinnhold

Mistenker ILA-utbrudd hos oppdrettslaks i Finnmark

Artikkelen er over 3 år gammel

Norway Royal Salmon i Region Nord har mistanke om fiskesykdommen infeksiøs lakseanemi i Store Kvalfjord.

Selskapets lokaliteter på Store Kvalfjord ved Stjernøya har 430.000 fisk, med snittvekt på 2,2 kilo. Selskapet melder selv i en børsmelding tirsdag morgen at de har mistanke om at sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA) har oppstått ved deres anlegg. Det melder iLaks.

Selskapet skriver videre i meldingen at de nå venter på endelig bekreftelse fra et analyseselskap for endelig konstatering av sykdommen.

Vil ikke spekulere

Konserndirektør for oppdrett, Arve Olav Lervåg, sier at han for øyeblikket ikke ønsker å spekulere i hva en eventuell utbrudd av lakseanemi vil ha å si for bedriften, men forteller at de har tatt sine forholdsregler.

– Rutinen vår ved mistanke om sykdom hos fisken, er først og fremst å isolere lokaliteten, slik at all trafikk inn og ut blir strengt kontrollert. Det har vi gjort nå, i påvente av analyseresultater, forklarer Lervåg.

ILA er en alvorlig og smittsom virussykdom som hittil kun har blitt påvist hos atlantisk laks. Sykdommen er en blodåresykdom og kan føre til alvorlige blødninger og død hos laksen. Den daglige dødelighet i merder med syk fisk er lav, typisk 0,5-1 promille, men kan øke tidlig sommer og vinter.

På spørsmål fra Altaposten, sier direktør Per Magne Bølgen hos NRS Finnmark at det er forøket dødelighet i en merde som er årsaken til at de tror de er smittet.

– Vi har hatt en forøket dødelighet i en merde ved anlegget og det er årsaken til at vi tror det kan være smitte, men vi har ingen klare svar på dette før vi får svarene fra analyseselskapet. Mattilsynet er koplet inn i saken og de har tidligere vært på lokaliteten, før vi får svarene vi venter på kan vi ikke si noe mer.

Viser til børsmeldingen

Norway Royal Salmon melder at det på nåværende tidspunkt er vanskelig å anslå konsekvensene av en eventuell sykdomspåvisning ved deres anlegg ettersom de ikke har fått fastslått klart funn av sykdommen foreløpig.

Lervåg har ingen ytterligere kommentarer om saken til iFinnmark og viser til børsmeldingen fra selskapet.

– Jeg vil komme tilbake med nye kommentarer om saken så fort vi har fått resultater fra analysen og har en oversikt over situasjonen. Jeg ønsker ikke å spekulere i det akkurat nå, sier han.

 

Kommentarer til denne saken