Nicolai gjør alt for å få Gato til Norge: – Jeg grøsser av at de setter en prislapp på livet hans

Hip-hop-talentet Gato fra Guatemala kan miste livet i februar. I Alta prøver Nicolai López desperat å redde ham.

DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i fem uker for kun 5 kroner!

I februar i år var Gato, eller Carlos David Catun Quintana som han egentlig heter, med i det prisvinnende og kritikerroste teaterstykket «Vidas Extremas». Stykket var produsert av Det samiske nasjonalteatret Beaivvas og Hætta Productions, som Nicolai López driver. Forestillingen har 17 dikt om forsvinning og drap under borgerkrigen i Guatemala som utgangspunkt.

Nå sitter Gato i skjul på en gård i Colombia og frykter for sitt eget liv. Det ønsker López å gjøre noe med, men møter motstand hos Utlendingsdirektoratet (UDI).

LES OGSÅ: «Vidas Extremas» vant Heddapris

– Dreper vanligvis uten forvarsel

Da teaterstykket var ferdig tidligere i år dro Gato og de andre danserne tilbake til Guatemala. I august møtte López Gato igjen i Nederland for å delta i en hip-hop-konkurranse.

– Der merka jeg at Gato var litt mer deppa enn tidligere, sier López.

Dager etterpå får han vite at Gato har fått drapstrusler fra en av verdens farligste gjenger. Tvillingbroren til Gato ble drept av samme gjeng. Det gjorde også ni av Gatos venner – flere av drapene vitnet han selv.

– Det er ikke vanlig at de ringer med personlige trusler. Dette er brutale, voldelige leiesoldater. De dreper vanligvis uten forvarsel, sier López.

Ifølge López vil gjengen ta livet av Gato fordi han lærer barn å danse.

– Problemet er at ingen etterforsker drapene i Guatemala fordi de «bare er gatekryss». Men dette er en systematisk nedhogging av kulturpersoner, sier López.

Søknaden ble avslått

Han forteller at Gato ikke så noe lys i tunnelen.

– Han sa at det ikke var noe å gjøre. Det som skjer, det skjer. Men det klarer jeg ikke å akseptere, sier López.

Han kom i kontakt med SafeMUSE som jobber for å hjelpe forfulgte kunstnere til tidsbegrensede opphold i Norge. SafeMUSE får økonomisk støtte fra blant andre Utenriksdepartementet (UD).

TRUET PÅ LIVET: Gato, eller Carlos David Catun Quintana som han egentlig heter, fra Guatemala frykter for livet i hjemlandet sitt. Nicolai López prøver å redde livet hans ved å få han til Kautokeino.

TRUET PÅ LIVET: Gato, eller Carlos David Catun Quintana som han egentlig heter, fra Guatemala frykter for livet i hjemlandet sitt. Nicolai López prøver å redde livet hans ved å få han til Kautokeino.

– Vi var sikre på at dette skulle gå. SafeMUSE hadde aldri fått nei fra UDI. Jeg beroliga Gato og sa at han ikke trengte å dra tilbake til Guatemala, sier López.

På dette tidspunktet oppholdt Gato seg i Berlin og leverte søknaden til den norske ambassaden der. Søknaden ble avslått på formelt grunnlag fordi søknaden ble levert i Berlin og ikke i Guatemala.

Ambassaden er nedlagt

– UDI ønsker ikke å bruke muligheten søkere har til å søke fra andre ambassader, sier prosjektleder for SafeMUSE, Jan Lothe Eriksen, og fortsetter:

– Et tilleggsproblem er at den norske ambassaden i Guatemala er nedlagt, sier han.

Han er frustrert over at UDI har satt i gang en lang prosess ved å avslå søknaden, i stedet for å komme med en anmodning om å søke i Guatemala.

- OVERRASKENDE: Prosjektleder for SafeMUSE, Jan Lothe Eriksen, syns det er overraskende at UDI ikke gir Gato tidsbegrenset opphold i Norge.

- OVERRASKENDE: Prosjektleder for SafeMUSE, Jan Lothe Eriksen, syns det er overraskende at UDI ikke gir Gato tidsbegrenset opphold i Norge. Foto:

– Det forvirrer oss og vi ble veldig overrasket. Da vi leverte søknaden i Berlin ble den tatt godt imot og vi fikk positive signaler fra UDI. Vi har hele tiden hatt et positivt samarbeid med dem, sier Lothe Eriksen.

– 236.400 kroner eller hjem

Etter avslaget har det i tillegg dukket opp andre krav for forfulgte kunstnere som søker tidsbegrenset opphold.

– Det ser ut som UDI krever en annen dokumentasjon enn før. Blant annet må søkeren dokumentere at han skal tjene 19.700 kroner i måneden. Tidligere har det holdt at vi garantert for søkeren, sier Lothe Eriksen.

Dette stusser også López på.

– Hvordan lager man kontrakter som viser at man skal tjene så mye penger før man i det hele tatt har fått opphold? Det føles som at UDI setter opp en brannmur og sier at her kommer ingen forbi. Jeg grøsser av at de setter en prislapp på livet hans. 236.400 kroner, hvis ikke må han hjem. Der blir han jo drept! sier han frustrert.

Ber om hjelp på Facebook

På eget initiativ postet López en video på Facebook tirsdag ettermiddag. Der forteller han historien om Gato og ber om hjelp.

– Folk ser hvor fjernt dette er. Det er snakk om et pennestrøk og så er livet hans reddet. Jeg har selv undervist over 5.000 barn og unge. Skulle jeg blitt drept for det? spør han.

GJØR ALT: På tross av motgang fra UDI gjør Nicolai López alt han kan for å få kompisen i trygghet i Kautokeino. Tirsdag la han ut en video på Facebook der han ber om hjep.

GJØR ALT: På tross av motgang fra UDI gjør Nicolai López alt han kan for å få kompisen i trygghet i Kautokeino. Tirsdag la han ut en video på Facebook der han ber om hjep. Foto:

Så langt har han samlet inn i underkant av 50.000 kroner. Han satser på å skaffe resten av beløpet ved hjelp av innsamling og oppdragskontrakter.

– Derfor er det mange som vil engasjere han til workshops og som dommer i konkurranser. Han er en av Mellom-Amerikas beste dansere og en internasjonalt profilert danser. Jeg er villig til å gjøre alt jeg kan for at Gato skal få komme til Norge.

UDI hadde ikke mulighet til kommentere saken da iFinnmark tok kontakt onsdag, men varsler at de vil komme med et svar i morgen.

Artikkeltags