NRK Finnmarks distriktsredaktør Morten Ruud (57) omkom lørdag da gyrohelikopteret han førte, styrtet i Nord-Finland.

Lørdag kveld rundt klokken 18 ble det slått alarm da Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) mottok en nødmelding. Et gyrokopter med to personer i, hadde styrtet i et område ved Kilpisjärvi i Nord-Finland.

Morten Ruud, var pilot i fartøyet og døde i styrtet. Med seg hadde han en passasjer, en mann i 50-årene, som ble sendt til UNN i Tromsø med lettere skader.

Mandag var familie, venner og kolleger samlet i lokalene til NRK i Alta for å dele minner og prate om Morten slik hver enkelt kjente han.

Både hans far, stemoren, datter og kjæreste var til stedet. Trygve er faren til Morten, og fortalte til forsamlingen at han og familien var takknemlig for alle de fine ordene som ble sagt om Morten denne mandagen.

Stolt av jobben i NRK

– Jeg vil takke NRK for at vi fikk får være med her i dag. Dette gir oss en innsikt i hvordan Morten hadde det på jobb, og hvem han var som kollega og sjef, sier en rørt far.

Han påpekte at Morten var stolt av jobben sin og arbeidet de gjorde i NRK.

– Han har en allsidig bakgrunn, men jeg tror han fant seg selv først da han startet med journalistikken, fortalte faren.

På familiens vegne understrekte Trygve at det var rørende å høre alt det fine som ble sagt om sønnen fra venner og kolleger.

– Dere omtaler han som leder og kollega. Det er fint å høre at han var begge deler, sier han og legger til:

– Da beskjeden kom var sjokket totalt og alt ble ubegripelig. Det er selvsagt for tidlig å dø når man er 57 år, jeg er 30 år eldre. Og det er galt at en far skal være med og begrave sin sønn, men sånn kan det gå av og til. Men jeg vet at Morten levde et fullt liv, avsluttet faren.

LES OGSÅ: «Morten Ruud var en varm og sjenerøs mann, et helstøpt menneske som etterlater seg et stort tomrom»

– Skal leve som Morten

Kollega i NRK André Bendiksen påpekte nettopp dette i sin minnetale om Morten.

– Jeg skal bli flinkere til å leve som Morten, avsluttet han sine ord med til en rørt forsamling.

Fredag var siste dag han snakket med sin gode sjef og kollega.

– Siste jeg gjorde denne dagen var å snakke med Morten. Så gikk jeg ut i ferie. Lørdag var flere av oss samlet i hyggelig lag da vi hørte om ulykken, og budskapet traff oss som en stein.

Bendiksen fortale videre at det han ville savne mest var lunsjpratene med Morten.

– Han var engasjert i alt, men det vi kanskje snakket mest om var ølbrygging og gyrokopter. Jeg var en av dem som interesserte meg litt ekstra for det. Morten vil bli dypt savnet, avslutter han.

Leder i Nordlysbyen Aeroklubb i Alta, Magnus Langli var selvsagt også til stedet.

– Vi kjente Morten mest privat, og han var virkelig en gledesspreder. Det er et stort savn og vi vil overbringe vår kondolanse til familien, sier Langli.

Han fikk vite om ulykken gjennom media, og forsøkte å ringe Morten for å sjekke om alt sto bra til.

– Vi håpet på det beste, men det ble det verst tenkelige utfallet, sa Langli søndag, som sammen med de andre medlemmene i flymiljøet i Alta og Lakselv er preget over dødsfallet.

Gir protokoll og video til familien

Både Ságat, Altaposten, NRK Sápmi og iFinnmark var representert, det samme var flere distriktskontor og Marienlyst over Skype. Både regionredaktør Tone Kunst og distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK holdt hvert sitt minneord.

Av alle talene som ble holdt er det ord som går igjen. Engasjert, tillitsfull, ambisiøs, inkluderende, raus, varm og lyttende. Samtlige var enige om at det var det umulig å ikke like Morten Ruud.

Distriktsredaktør i NRK Finnmark, Robin Mortensen forteller at hele minnestunden blir filmet og overlevert til datteren til Morten. Det samme gjelder kondolanseprotokollen som hadde blitt lagt på et bord i gangen sammen med blomster og et foto av Morten.

Minnestunden ble avsluttet med et rørende musikalsk innslag fra den altabaserte trioen Zyxvox, som blant annet fremførte Sigvart Dagslands «Alt eg så».