Denne superambulansen er det kun to av i Norge: – Beste vi har hatt!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ambulansetjenesten mottok nylig sin nye bil. «Luksusambulansen» Volvo XC90 som nå er i drift i Alta er den andre bilen av denne typen som er levert i Norge, og den første gjennom konvensjonelt salg. Den har en automatisk båre som letter hverdagen for ambulansearbeiderne.

DEL

Den nye ambulansen er basert på Volvos flaggskip, og koster 1,7 millioner kroner. Svenske Nilsson Special Vehicles står for produksjonen. Fredag var den endelig i drift, og allerede har den rukket å bli populær blant ambulansetjenestens ansatte.

– Flere sier at det er den beste bilen vi har hatt. Det er god plass, og den egner seg både til kjøring lokalt i Alta og for langkjøring til Hammerfest. Vi har jo nærmere 4000 oppdrag i året, så det er fint at man satser på komfort både for pasient-

ene og de som jobber her. Det skal Finnmarkssykehuset ha honnør for, sier ambulansearbeider Sten-Erik Simensen.

VIDUNDERET: Her er den nye ambulansebilen. Den er den første av sitt slag i nord.

VIDUNDERET: Her er den nye ambulansebilen. Den er den første av sitt slag i nord. Foto:

Landets første produksjonsmodell

Innlandet HF tok i bruk en demoversjon av den nye ambulansen ved årsskiftet. Finnmarks nybil er den første vanlige produksjonsmodellen som leveres i Norge. XC90-en erstatter den gamle akuttbilen, en Volkswagen Transporter, som er utrangert. Den blir antakelig solgt på Finn.no. Ambulansetjenesten i Alta har også to andre biler, en Volvo V70 og en XC70. Hospitant Line Marie Brandsegg er også godt fornøyd med nyervervelsen.

– Jeg synes den er kjempeflott. Den er også ergonomisk riktig – det er ikke så mye løfting, sier hun, og refererer til den nye båren med automatisk inn- og uttaking av pasienter.

– I tillegg til at den går automatisk inn og ut av bilen, er den også 30 kilogram lettere enn den forrige. Det letter arbeidsdagen for oss, legger Simensen til.

LETTERE HVERDAG: Sten-Erik Simensen viser fram den nye automatiske båren, som vil gi ambulansepersonalet en lettere hverdag. Foto: Christian Grøtte

LETTERE HVERDAG: Sten-Erik Simensen viser fram den nye automatiske båren, som vil gi ambulansepersonalet en lettere hverdag. Foto: Christian Grøtte

Fremkommelig båre

Båren er av finsk fabrikat, og på turen til Alta fra Nilssons produksjonssted i Laholm sør i Sverige var bilen innom Åbo i Finland for instruksjon og justeringer av båren. Selger Jan Haugen i Nilssons norske avdeling synes det er spennende at Finnmarkssykehuset HF har gått for denne bårevarianten.

– Det er kundene som selv velger leverandør av bårer. Vi bare installerer dem. Det veldig få elektriske bårer i Norge så langt, men flere helseforetak vurderer å gå over til det. Finnmarks valg er spennende, og litt annerledes enn det andre foretak har valgt. Båren i denne bilen er lettere, og enklere å operere enn mange andre. Du kan lage den om til en stol, og for eksempel bruke den i smale heiser. Den er mer fremkommelig, forteller Haugen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken