Gå til sidens hovedinnhold

Alta snur om i saken om 110-sentralen

Artikkelen er over 4 år gammel

I fjor vedtok et knapt flertall i kommunestyret i Alta, med Arbeiderpartiet i front, at man ønsker at framtidens 110-sentral for Finnmark skal ligge i Tromsø.

Kommunestyret vedtok i november i fjor en høringsuttalelse til saken for at 110-sentralen for Finnmark skal være sammen med 110-sentralen i Tromsø for Troms. Ifølge beregninger ville man spare 1,5 millioner kroner i forhold til at 110-sentralen flyttes til Kirkenes.

Nå har pipa hos Ap & co. fått en annen lyd. Nå vil gruppeleder Ole Steinar Østlyngen i Alta Ap at 110-sentralen for Finnmark skal være i Kirkenes.

– Det var mange gode argumenter for Tromsø da vi gjorde vedtaket i fjor. Den gangen var vi sikre på at det var det rette, og det var ingenting som skulle tilsi at det skulle bli bedre i Kirkenes, sier Østlyngen.

Mot alle odds

– Nå er situasjonen slik at politiet ønsker å bygge opp en stor 112-sentral i Kirkenes, og kanskje dem klarer å bygge opp kompetanse i Kirkenes, mot alle odds, sier han.

– Når så alle de andre kommunene i Finnmark ønsker 110-sentralen til Kirkenes, så det vil være dumt for oss og ubehagelig å være den eneste kommunen i Finnmark som ikke støtter Kirkenes, sier Østlyngen.

LES OGSÅ: Politimesteren er bekymret for beredskapen i Finnmark

Under debatten i saken i formannskapet i Alta onsdag, ønsket et enstemmig formannskap å støtte Kirkenes som base for 110-sentralen, men det var vanskelig å gjøre noe vedtak i saken før et møte med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Alta i neste uke. Et formannskap kan nemlig ikke endre på et vedtak gjort i kommunestyret, og neste kommunestyre i Alta er ikke før i september, etter møtet med DSB.

Sterke signaler

– Det nest beste vil være å gi et signal til ordfører, hovedutvalgsleder og kommunalleder som skal delta i møtet, om at Alta kommune i neste kommunestyremøte sannsynligvis vil støtte Kirkenes som base for 110-sentralen, sa rådmann Bjørn-Atle Hansen som råd til politikerne i formannskapet.

Som sagt så gjort.

– Vi kommer her i formannskapet med sterke signaler om at vi ser på Kirkenes som det beste alternativet, og at det er enighet her om det, gir mer ryggrad bak signalene. Så kommer vi til å løfte denne saken til kommunestyret i september, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV) som ledet møtet på grunn av at ordfører Monica Nielsen (Ap) var opptatt med åpning av det nye studieåret på Campus Alta.

Tas positivt imot i Hammerfest

Brannsjef i Hammerfest brannvesen Arne Myrseth er glad for at «pipen» i Alta ha fått en annen lyd enn tidligere.

– Jeg er glad for at kommunestyret i Alta har snudd, tyder på at de har tatt imot signalene fra beredskapsmiljøet i Finnmark. Vi fra Brann har lenge hevdet at det er et riktig valg, og jeg tror at det ekstra trykket fra politimester Hætta har vært et sterkt bidrag for at de snudde, sier han.

Og utdyper:

– Jeg er redd for at forsvinner 110-sentralen så vil det sette i gang en kjedereaksjon hvor både AMK og politiets operasjonssentral kan følge etter. I tillegg mener jeg at Finnmark skal ha et beredskapsmiljø, fylket er i utvikling, det er her tingene skjer og da må vi ha beredskapen her.

Kommentarer til denne saken