Krogh røpet gulltaktikken ved frokostbordet

SIKRET GULLET: Finn-Hågen Krogh fikk en strålende debut som ankermann for Norge i et mesterskap. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

SIKRET GULLET: Finn-Hågen Krogh fikk en strålende debut som ankermann for Norge i et mesterskap. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Flere timer før VM-stafetten røpet Finn Hågen Krogh hvordan han hadde tenkt å knekke Sergej Ustjugov dersom han gikk ut med luke til russeren.

DEL

Finnmarkingen holdt den russiske bjørnen bak seg gjennom hele fredagens ankeretappe og sørget for at gode norske stafett-tradisjoner ble holdt i hevd. Etterpå sto lagkameratene i kø for å hylle Northug-erstatterens kalde hode og kalkulerende måte å løse oppgaven på.
Niklas Dyrhaug hadde en klar fornemmelse av hvordan Alta-gutten ville knekke formsterke Ustjugov.

– Finn er så kald at det er helt utrolig. Han har ikke nerver i det hele tatt. Han sa til meg til frokost i dag, at dersom utviklingen ble akkurat sånn som dette, skulle han slippe Ustjugov innpå seg og deretter støte, smilte Dyrhaug da gullet var i boks.

Den planen fulgte Krogh til punkt og prikke. Ustjugov var på det nærmeste fire sekunder bak Norges ankermann, men fikk aldri kontakt.

Sundby hyllet tøft valg

Martin Johnsrud Sundby mener Krogh innledet sin etappe med å ta et valg knapt noen annen løper ville gjort etter han.

– Finn gjorde et tidlig valg 99 av 100 andre ikke hadde gjort. De aller fleste andre hadde åpnet relativt tøft, men kontrollert, for å la Ustjugov bruke mye krefter på tette luka og dermed ha mindre krefter å spurte med. Det velger ikke Finn. Han velger å prøve å holde avstanden selv om han bare har 17 sekunder. Det er en greie jeg tror ingen andre hadde gjort. Det krever så sykt mye, for han vet hvem som kommer bak, sa Sundby.

Han var full av beundring over finnmarkingens kalde hode.

– Han har en ro og er så kald i hodet. Nå vet heller ikke vi hva som faktisk foregår inne i skallen på fyren, men fra utsiden virker han som det alle andre finnmarkinger skryter på seg å være. Jeg er «søkke imponert», smilte Sundby til NTB.

Didrik Tønseth er brennsikker på at mange hadde bukket under for presset Krogh ble satt under på ankeretappen.
– På et tidspunkt hadde han fem sekunder på Ustjugov. Det er et par myke hoder som ikke hadde taklet det, sa han til NTB.

Mental kamp

– Den mentale utfordringen var den største?

– Det ble en psykisk kamp også. Ustjugov tok inn ti sekunder tidlig, og da er det fort gjort at man begynner å tenke. I stedet klarte Finn å snu det og øke igjen. Det er rett og slett imponerende, sa Tønseth.

Trønderen mener lagkameraten har helt spesielle egenskaper.

– Finn har alle deler av spekteret i seg. Han kan gå fort over lang tid og han har avslutteregenskapene. I tillegg har han et mesterskapshode når det gjelder som mest, sa Tønseth.

Fredag ble det siste helt avgjørende for at den norske stafettsuksessen i VM fortsetter. 12 av de 13 siste stafettene har endt med gull.
(©NTB)

Artikkeltags