Nei til homo- og kvenflagg: – Umusikalske prinsipper

REGNBUEFLAGG: Oslo kommune har tidligere flagget med regnbueflagg. Alta bør også være så rause at man slipper det til uten å gjøre en stor sak ut av det.

REGNBUEFLAGG: Oslo kommune har tidligere flagget med regnbueflagg. Alta bør også være så rause at man slipper det til uten å gjøre en stor sak ut av det.

Artikkelen er over 2 år gammel

Både kvenene og de homofile har kjempet langvarige kamper for anerkjennelse og likeverd.

DEL

UKESLUTTFremskrittspartiets Rut Olsen er en uten tvil en svært frittalende og hardtslående politiker. Hun setter ofte et kritisk søkelys på mange saker, ofte viktig og riktig. Men det finnes også unntak. Ett av unntakene serverte hun under et kommunestyremøte i Alta denne uken. I en debatt rundt flagging uttalte hun fra kommunestyrets talerstol at hun omså ville gå til valg på å få ned både kvenflagg og regnbueflagg.

LES SAKEN: Frp-Ruts flagguttalelser skaper reaksjoner: – Kunnskapsløst

Olsen forklarer uttalelsen med at Alta kommunes rådhus er en offentlig bygning, og slett ikke sosialistenes klubbhus. Hun går langt i å antyde at hun aller helst kun vil se det norske flagget vaie i flaggstengene utenfor rådhuset, men det samiske er vedtatt offisielt så dette må tillates.

Faktum er at hele 12 kommunestyremedlemmer stemte mot å tillate flagging med regnbueflagg ved rådhuset. Det er en relativt stor andel av kommunestyret i Alta. I ett

erkant har jeg blitt møtt med flere spørsmål, fra andre steder i fylket, om hvilke holdninger som egentlig finnes i Alta.

Så gikk det «litt bedre» for kvenene. Her var det bare ni medlemmer av kommunestyret som ville sette ned foten for å tillate bruk av kven-flagget i flaggstengene utenfor rådhuset.

Det har kommet flere reaksjoner etter at saken var oppe i kommunestyret i Alta. Blant dem Sigurd Gjerde-Jakola, styremedlem i Finnmark Senterparti og åpent homofil. Han peker på at flagget symboliserer hundrevis av år med kamp for en stor del av befolkningen. Homofili var ulovlig i Norge frem til 1973, og er fortsatt forbudt i 72 land. De homofile opplever fortsatt stigma og ekskludering, senest i påska da Samemisjonen ekskluderte en prest fra kapellet da han hadde for positive holdninger til homofilt ekteskap. Det å bli møtt med slikt gang på gang er naturligvis ikke spesielt hyggelig for dem det gjelder.

Kvenene, som innvandret fra Finland for noen århundrer siden, har en lang historie i Finnmark og også i Alta. De har vært fiskere i Altaelva og har drevet jordbruk. De er en viktig del av Altas historie, og svært mange av Altas innvbyggere har kvensk bakgrunn. Når deres dag skal markeres, er det mildt sagt spesielt å forsøke å nekte de å markere dagen med sitt flagg vaiende utenfor rådhuset.

Lederen i Alta kvenforening, Grete Alise Nilima Monsen reagerer naturlig nok sterkt. Hun viser til det kvenene har betydd for oppbygginga av den nordlige landsdelen, og at kvenene ble godkjent som en norsk nasjonal minoritet i 1997. – Når man endelig har fått et eget kvenflagg, så skulle det bare mangle at man ikke får tilgodesett en dag i året, nemlig Kvenfolkets dag 16. mars for flagging, sier hun.

Porsanger kommune, med ordfører Aina Borch i spissen, har vært en foregangskommune. Borsch stod på barrikadene, og flagget villig med kvenflagget når Kvenfolkets dag ble markert.

Alta kommune er ingen pølsebod, men en gigantisk virksomhet i finnmarksmålestokk, med milliardbeløp i omsetning. De som styrer kommunen må være rause og voksne og vise at de vil det beste for alle som bor i kommunen. Heldigvis viste flertallet i kommunestyret en slik raushet og modenhet, og sa ja til å flagge med både regnbueflagg og kvenflagg. Det ville vært uspiselig å stemme ned dette.

At en så stor del av kommunestyret stemte imot, vil definitivt oppfattes negativt av de grupper som omtales. Det kan nok oppfattes som en ekskludering, fordi det man underforstått sier er at disse gruppene er mindre verdt enn andre. Deres symboler kan derfor ikke få lov til å vises frem ved rådhuset.

Det koster så lite å vise raushet og vilje til å inkludere overfor alle innbyggere. Å la et flagg vaie på flaggstangengene utenfor rådhuset gir ingen store konsekvenser for noen, det handler rett og slett om umusikalske prinsipper. Det er ikke der man trenger å ta kampen for å markere seg politisk, og det er vel ikke utenkelig at det hele gir negativt resultat når alt kommer til alt.

Rut Olsen og Frps argumenter imot å tillate kven- og regnbueflagg ved Alta rådhus er at det ikke er offisielle flagg i Norge. Det er imidlertid ingenting som tilsier at man ikke kan tillate bruk ved spesielle anledninger, som på kvenenes nasjonaldag eller ved spesielle arrangementer for homofili-saken. En rekke andre kommuner har også heist regnbueflagget ved flere anledninger tidligere, uten at verken kommuner eller innbyggere har tatt skade av det.

Både kvenene og de homofile har kjempet langvarige kamper for anerkjennelse og likeverd. Det minste vi andre kan gjøre er å la dem få vise frem sine stolte symboler en gang i året.

Artikkeltags