Torsdag braker det løs i snøparken på Alta sentrum. I år er det Alta videregående skole som står bak åpningsshowet, som ikke bare vises en gang som tidligere år.

– I år kjører vi for første gang åpningsshowet to ganger. Den første er klokken 19.00, mens den andre vises klokken 21.00, forteller produsent Benedicte Lyng, som syr sammen Borealis Vinterfestival for andre gang.

– Vi prøver å kjøre det to ganger, slik at alle kan få showet med seg. For vi har sett og hørt at det var mange som ikke får sett åpningen, sier Lyng videre.

Det er på den første visningen at Alta-ordføreren offisielt åpner Borealis Vinterfestival og at deltakerne på Finnmarksløpet står på scenen.

– Vi håper i utgangspunktet at barnefamiliene kommer på den første visningen.

Hyllest til Ivar Thomassen

I år er forestillinga en hyllest til Finnmark og Ivar Thomassen som gikk bort i fjor. Den handler om å ha mistet alt, men likevel ha pågangsmot og håp om å bygge et hjem, en hjemplass og et samfunn etter krigen i Finnmark.

– Det er Alta videregående skole som står bak åpningsshowet i år, og det er en hyllest til Ivar Thomassen og gjenreisningen av Finnmark etter krigen, forteller produsenten, som legger til at snø- og isskulpturparken har gjenreisningen av Finnmark som tema.

LES OGSÅ: Akkurat nå står hele byen klar til å lage snøballkrig: – Alle er med, alle elsker Yukigassen

Brukes flere ganger

Den store scenen som er blitt laget i tilknytning til Borealis Vinterfestival er stort sett bare brukt under åpningsshowet. I år har arrangøren av festivalen et ønske om å bruke den store utendørsscenen mer enn en gang.

– Vi ønsker å benytte oss mer av utendørsscenen, og på fredag er det Astro-Pyro show med Knut Jørgen Ødegaard og Anne Mette Sannes. Så står vår egen Gjermund Abrahamsen Wiik for pyroeffektene på deres show, sier Lyng.

– I tillegg har vi laget en egen dokketeaterscene i tilknytning til utescenen. Der vil det kjøres dokketeater både på fredag og lørdag, legger produsenten til.

 

Kick-off

På onsdagsettermiddag var det en snikåpning av Borealis Vinterfestival. Dokumentaren, «Ishavsblod», om selfangeren Bjørne Kvernmo og hans siste tokt i Vestisen hadde førpremiere.

– Vi fikk en kjempekoselig henvendelse fra Koko Film som ønsket å ha en førpremiere i Alta. Henvendelsen kom inn etter at programmet var trykket, men det er blitt en kick-off på Borealis Vinterfestival selv om det ikke er med i originalprogrammet, opplyser Benedicte Lyng om tjuvstarten på Aurora kino Alta på onsdag.

Det er Borealis Vinterfestival, Koko Film, Aurora kino Alta og Studenthuset City Scene som har gått sammen for å legge til rette for rammene rundt førpremieren på den kritikerroste filmen.

LES OGSÅ: Låta hennes har nesten 30 millioner avspillinger. Til sommeren gjester hun Sørøya

10 dagers vinterfest

Benedicte Lyng & co. har jobbet med festivalen i flere måneder. Både snøparken og snøscenen har reist seg de siste ukene, og på torsdag åpnes alt for allmennheten.

– Det er ti dager med arrangementer, så vi håper folk benytter seg av tilbudene den kommende uken under festivalen hvor Finnmarksløpet er en rød tråd, forteller produsenten.

– Vi anbefaler derfor folk å lese programmet nøye, legger hun til.