Miriam (25) konkurrerer om millionstipend

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fiolinisten Miriam Helms Ålien (25) fra Alta ble fredag plukket ut som finalist til Statoils talentstipend i klassisk musikk, pålydende én million kroner

DEL

– Miriam er én av kun fem finalister til Statoils talentstipend innen klassisk musikk. Hun og de andre finalistene har de siste årene tatt store steg og er i dag blant Norges mest lovende musikere innenfor sin sjanger, sier Leif Ove Andsnes, juryleder og ambassadør for Statoil Morgendagens Helter.

Statoils talentstipend i klassisk musikk skal fungere som en døråpner for norske talenter som ønsker er internasjonal karriere. Stipendet er på én million kroner og deles ut under Høstkonferansen den 28. november.

Begynte som seksåring

Miriam Helms Ålien begynte å spille fiolin i 6-årsalderen. Hun er i dag regnet som en av de mest lovende artistene i norsk musikkliv og har siden sin solistdebut som åtteåring spilt med en rekke orkestre i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Italia, Tsjekkia og Russland.

For tiden studerer 25-åringen med professor Ana Chumachenco som en del av «#8220;Young Soloist-Further Masters”-programmet ved Kronberg Academy i Tyskland. Hun har før dette fullført både Konzertexamen og en master i Ny Musikk ved Musikkhøyskolen i München.

«En sterk indre glød»

Altaværingen har i løpet av karrieren vunnet en rekke internasjonale priser, og ble blant annet utnevnt til «årets musiker» helt tilbake til 2010.

– Et talent er ikke medfødt, du trenger en sterk indre glød, læringsvilje og innsats over tid for å bli like flink som Miriam og de andre finalistene til årets stipend. Etter flere år med talentutvikling har vi lært at det er disse kvalitetene som kjennetegner Norges største talenter enten de spiller fotball, synger eller forsker på bærekraftige løsninger, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Statoil Morgendagens Helter.

Fjorårets vinner var Bergens-jenta Sonoko Miriam Welde som nå studerer ved en av Europas beste skoler for å utvikle seg videre som kammermusiker og fiolinist.

Høytstående juryleder

Årets juryleder, Leif Ove Andsnes, er en av Norges mest anerkjente klassiske pianister med sine elleve spellemannspriser og flere internasjonale utmerkelser. Han var den første vinneren av talentstipendet i 1990.

Andre kjente personer som har blitt tildelt stipendet er Ole Edvard Antonsen, Truls Mørk og Marianne Thorsen.

Artikkeltags