82-åring stiller ut i barndomsbygda si

Artikkelen er over 1 år gammel

74 år etter at han ble evakuert fra Langfjordbotn, er Johs Røde tilbake med kunst og foredrag.

DEL

[Lofotposten]: Kystfiskebåter under rustrød himmel. Fiskere med skjegg og skarpskårne ansiktstrekk.

82-åringen på Ramberg har laget 11 metallkunstverk etter at han i vinter ble invitert til å delta på Langfjordagan. Han har sitt kunstneriske uttrykk: Med kobber som materiale, og vinkelsliper, gass og lakk som redskaper, uttrykker han kjærligheten til kystfisket og et rent hav, og frykten for at begge deler skal gå en usikker framtid i møte.

Med seg i bilen har han også sin tolkning av tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsens svar på det som kaltes overkapasiteten i fiskeflåten: En haug med kondemnerte sjarker.

I nesten 40 år har Johs Røde laget sin distriktspolitiske kunst. Han har uttalt at 2018 er siste året med virksomhet i Galleri Avkroken på Ramberg. Å få stille ut i bygda i Altafjorden der han så dagens lys, gleder ham.

– I begynnelsen var jeg litt skeptisk. Etter hvert har gleden over å få denne muligheten meldt seg. Det tror jeg har smittet over på bildene jeg har laget. Jeg har sagt dette er siste året med produksjon, at jeg gir meg før hendene blir for skjelvne til å bruke vinkelsliper og gassbrenner. Jeg er i avrundingsfasen, men tør ikke si at dette er mine siste arbeider. Dette virket er en basill det er vanskelig å bli kvitt.

Bok og film

De senere årene har han fortalt sin historie. Først i boka «Ikke en av mine tåra skal dem få». Så i filmen «Brennende minner» av regissør og produsent Ellen-Astri Lundby. I Langfjordbotn skal Røde igjen fortelle om evakueringen, stille ut sine kunstverk og synge. Blant gjestene er sametingspresident Aili Keskitalo, og ordførerne fra Alta, Loppa og Kvænangen.

– Jeg gleder meg til å formidle min historie, som er en viktig del av Langfjordbotns historie. Og jeg er spent på mottakelsen kunsten min får. De har neppe sett noe lignende.

Artikkeltags