Spurtet inn til karrierens største mål – Maktdemonstrasjon!

Andreas Nygaard vant Vasaloppet 2018 med monsterspurt!

Andreas Nygaard vant Vasaloppet 2018 med monsterspurt!

Artikkelen er over 2 år gammel

Andreas Nygaard har jaktet seier i Vasaloppet i seks år. Han har tidligere vært bare noen få centimetere unna å runde karrieren. Søndag lyktes han endelig med karrierens store mål med en maktdemonstrasjon i spurten!

DEL

Favoritten til å gå til topps i den 94. utgaven av Vasaloppet var Burfjord-løperen Andreas Nygaard. Nygaard har uttalt at han aldri har vært bedre forberedt og aldri i bedre form til å vinne enn akkurat i år. Etter at løpet i 2014 kanskje ble ødelagt av et brillemist, og at seieren røk med en skotupp i fjor har Nygaard vært besatt av tanken på å vinne.

Han jaktet søndag morgen det som etterhvert ble et enmannsbrudd bestående av Joar Thele allerede fra første bakke i langløpet. Mot slutten ble forspranget mindre og mindre for hver kilometer, og da langspurten startet var Nygaard i god posisjon sammen med det store hovedfeltet, med navn som Anders Aukland, Chris Jespersen, Tord Asle Gjerdalen og Øystein Pettersen.

De siste to kilometerne var det et samlet felt som posisjonerte seg for spurt, og forspranget var innhentet. Da spurten startet var det ingen som var sterkere enn bjørnen Andreas Nygaard. Burfjord-løperen viste ingen nåde og utklasset alle med en spurt det stinket gull av.

Med inntekter fra pengepremier, bonuser og sponsorer vant han i dag rundt 250.000 kroner.

Fryktet Dahl

Før løpet var det spesielt tre andre løpere Nygaard fryktet i en spurt. Fjorårets vinner på målfoto, John Kristian Dahl, samt svenskene Anton Karlsson og Markus Ottosson. Dersom de fire kom samtidig i mål mente Nygaard det ville blitt jevnt.

– Spurten i Vasaloppet er spesiell. Det handler ikke om hvem som har best rykk akkurat. Det handler om hvem som har mest energi igjen. Man må være smart når man planlegger, sa Nygaard før løpstart, med hadde fortsatt selvtillit.

– Jeg tror riktignok jeg har gode kort på hånda.

Og i spurten viste Nygaard at han satt med Royal Straight Flush på hånda. Ingen var i nærheten av å følge da han bestemte seg for å sette inn et ekstra gir.

Jaktet tidlig brudd

Tidlig i løpet gikk Joar Andreas Thele og tsjekkiske Jan Srail i brudd allerede i første bakke. Brudd i Vasaloppet er vanlig, med løpere som vil ut å vise seg frem, men noe unormalt var det at bruddet fikk en luke på hele 5 minutter og 40 sekudner ned til hovedfeltet. Med sprengkulde og snøfall var prestasjonen desto mer imponerende.

Jagende bak lå Andreas Nygaard sammen med de nevnte hovedutfordrerne og resten av laget. Team Santander jobbet iherdig for å skaffe posisjon til sine løpere, og ved Oxberg etter 60 km hadde de hentet inn to minutter på Thele. I samme felt lå også Runar Hermo fra Hammerfest, og passerte Oxberg som nummer 14.

Avstanden til Thele krympet hele veien, og Lyn-løperen så mer og mer kjørt ut. 10 km senere var avstanden mellom Thele og Nygaard på bare 35 sekunder. Da bruddet ble hentet inn stakk imidlertidig Tore Bjørseth Berdal i fra, og ga ny spenning i løpet. Berdal hadde plutselig minuttet på hovedfeltet med bare åtte kilometer igjen, og så sterk ut.

Den store ledelsen ble imidlertidig spist opp derifra og inn, og Nygaard nådde karrierens store mål.

Aldri vært bedre forberedt

Før løpet var selvtilliten stor hos Nygaard.

Jeg har målinger på alt, år for år, og alle parametre viser at jeg aldri har vært bedre forberedt. Det er mange faktorer underveis jeg ikke kan kontrollere, men det viktigste, den fysiske formen har aldri vært bedre. Det er et takknemlig utgangspunkt, sa Andreas Nygaard til Nordlys lørdag.

Andreas presset seg ned tre kilo med spesielt kosthold. Det skal gi føre ham til sin største triumf 

Nygaard har flere ganger uttalt hvor mye han tenker på Vasaloppet og hvor mye det betyr for han. Han har avslørt at det ikke har gått en dag uten, og at Vasaloppet har ligget der fremme i tankene hver bidige trening.

– Hvordan har du styrt tenningsnivået?

– Det går av seg selv. Jeg har blitt såpass rutinert nå. Det faste er at vi spiller kortspill og snakker mye «skjitprat» med hverandre. Da blir vi rolige til sinns, flirer den jordnære burfjordingen.

Før løpet gikk arrangøren av Vasaloppet ut med en bekymring rundt det kalde været, og advarte mot sprengkulde. Akkurat det var ikke Nygaard veldig opptatt av.

– Det er fine forhold, og gode nordnorske forhold. Nord for polarsirkelen kan man ikke klage, og jeg er godt vant med dette. Ingen problem, sa Nygaard.

Da det gjensto under 30 kilometer lå harstadværingen Magnus Vesterheim i front av hovedfeltet og jaktet Theles ledelse. Vesterheim startet å gå på ski for bare imponerende tre år siden. Vesterheim studerer på Lillehammer, og har i langløpsmiljøet blitt kjent for noen helt vanvittige treningsmengder.

Artikkeltags