Finnmarkinger hos strykevenner i Russland

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sist helg møtte Oppstryk Finnmark våren på samling hos sine strykevenner i Russland.

DEL

”Vi på Baksalen, vi i Hammerfest, vi i A-orkesteret, vi i Oppstryk Finnmark”.

Forskjellene blir til likheter under filosoferingen til Melvin Jensen, Isak Ongsted Johnsen, Mathea Nesse og Alicia Lund. De har akkurat øvd med fellesorkesteret, - joiken Moaidoaisoai.

- Det er det vanskeligste stykket, kan de fortelle, om det nye verket til Johan Sara jr. Spesialskrevet for Oppstryk Finnmark. Verket skal framføres for første gang på oppstryks vårsamling som denne gang er i Russland, i Zapoljarny.

Aleksander Romanovski, kulturskolelærer og mangeårig oppstrykdeltaker sammen med sine kolleger og elever, har for tredje gang invitert til samling i Russland. Han filosoferer videre over tittelen på verket, ”Vi to, dere to, de to,” eller litt utvidet vi, dere, de, - og mener at forskjellene som fins der viskes ut – i Oppstryk, og kanskje videre ut i verden.

Debuterer i Russland

Melvin, Isak og Mathea har begynt å spille fiolin i høst, da de har det i skoletiden som en del av musikkundervisningen på Baksalen skole i Hammerfest. Til sammen er nesten 30 musikere samlet for orkesterspill. Gjengen fra Baksalen skal ha sin første opptreden med et riktig strykeorkester, og debuten tar de like gjerne i et land med lange og stolte musikktradisjoner, i Russland.

Rebekka Knutsen fra Alta har også sin første deltakelse i Oppstryk Finnmark. Hun begynte å spille fiolin i høst og forteller at her har hun funnet sitt instrument. Hun har stortrivdes under denne samlingen og har knyttet vennskap med andre ungdommer som spiller fiolin.

Oppstryk binder sammen

I et fylke med avstand mellom de som spiller strykeinstrumenter er oppstryksamlingene viktige. Liisa Tuomaala som er leder i Oppstryk Finnmark forteller at etter oppstryksamlingene i Alta og Kirkenes har man fått flere søkere på kulturskolen som har lyst å spille fiolin. Kulturskolene i Finnmark ser viktigheten av å holde strykermiljøet levende og oppstryk er et resultat av levende strykermiljø i fylket.

Akkurat nå gjør deltakelse av russiske musikere det mulig å få et såpass godt og stort orkester. Oppstryk Finnmark har fått god støtte fra Barentssekretariatet for å kunne møtes – russiske og norske, profesjonelle og barn, det knyttes bånd på tvers av mange skiller.

Denne gang har vi også fått støtte fra Furestiftelsen, som støtter samarbeid mellom barn, unge og profesjonelle musikere. På grunn av dette har Oppstryk Finnmark kunnet bestille et samisk musikkverk, av Johan Sara jr. I tillegg vil filmskaper Kristin Nicolaysen lage en musikkvideo til musikken, og hun har vært med i Zapoljarny og har startet opptakene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken