Mener alle norske rovdyr bør skytes: – Vi trenger dem ikke

ØDELEGGER: Laila Davidsen (H) mener rovdyrene ødelegger for mye for næringsaktører i reindrifta og landbruket. Foto: Oddgeir Isaksen

ØDELEGGER: Laila Davidsen (H) mener rovdyrene ødelegger for mye for næringsaktører i reindrifta og landbruket. Foto: Oddgeir Isaksen Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Laila Davidsen (H) er ikke i tvil om hvor hun står i norsk rovdyrpolitikk.

DEL

– Jeg mener vi ikke trenger dem, og er generelt opptatt av at vi må ivareta næringsinteressene.Rovdyrene gir oss ingen verdiskaping. Det gjør landbruk og reindrift. Jeg skulle gjerne sett at mitt Høyre vektla næringsinteressene høyere, sier hun til Dagbladet, som skriver at altapolitikeren mener alle norske rovdyr bør skytes.

Den ferske stortingsrepresentanten legger ikke skjul på at hun ikke er fornøyd med hva regjeringen har levert i rovdyrpolitikken. Det mye debatterte ulveforliket er bare en liten del av denne frustrasjonen, sier hun til Dagbladet.

– Det er faktisk jerv, gaupe og ørn, som er den største problematikken, og debatten om hva som skjer på dette området har falt helt gjennom i ulvediskusjonen, sier Davidsen.

Vil kvitte seg med jerv

Særlig er hun opptatt av jerv, som det fins mange av i Finnmark. Selv etter ekstraordinære uttak av jerv endte man i 2016 opp med 49 ynglinger, mot bestandsmålet på 39, skriver Dagbladet.

Dette skaper problemer for både reindrift og landbruk.

– Det første man må gjøre, er å få kvittet seg med en stor mengde jerv, enten det da gjøres med helikopterjakt eller skuddpremie. Nå må man komme i gang med tiltak raskt, for å få ned bestanden. Det vil åpenbart koste litt, men den kostnaden er det nå på tide å ta, sier Laila Davidsen, som også har full forståelse for at det å skyte alle rovdyr er urealistisk, ettersom en slik politikk ikke har flertall på Stortinget.

Ikke enig

I 2011 inngikk partiene på Stortinget et rovdyrforlik, som blant annet innebar lavere bestandsmål for rovdyrene. Og selv om Laila Davidsen mener det ikke er gjort nok for å følge dette opp, er hennes partikollega og statssekretær Lars Andreas Lunde uenig.

– For eksempel har vi gitt beskjed om at man skal ha en mye lavere terskel for å ta ut rovdyr i forkant av og i selve beitesesongen, og vi har også satt i gang tiltak for å gjøre lisensjakta på jerv mer effektiv, deriblant forsøksprosjekter i flere fylker hvor man bruker lys på åte, jervebås og motorferdsel for utplassering av åter. Det er også litt av grunnen, mener vi, til at tapene på beitedyr faktisk har gått ned, sier han til Dagbladet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken