Denne uken ble det klart at regissør Tommy Wirkola og produsentene Kjetil Omberg og Jørgen Storm Rosenberg har fått med seg manusforfatter Ravn Lanesskog med seg på laget. Lanesskog er manusforfatter på den kommende filmen om Roald Amundsen, og han har også skrevet manuset til Nils Gaups film. «Birkebeinerne».

– På høy tid

Wirkola er meget fornøyd med å ha fått med seg Ravn på manussiden, men vil ikke si når det eventuelt kan bli aktuelt å spille inn krigsfilmen. Han er uansett klar på at tiden er moden for å lage en film om det som skjedde i Narvik under 2. verdenskrig.

– Nå er det på høy tid med en film og en historie som setter et søkelys på det som skjedde her i nord under krigen, og vise hvordan en gjeng med fiskere og bønder fra Finnmark, uten noe særlig trening, var med på å påføre Tyskland, den ultimate krigsmaskinen, sitt første offisielle nederlag, forteller Tommy Wirkola.

– Når filmen kan spilles inn vet jeg ikke ennå. Bestandig vanskelig å si. Først må vi da komme i gang med manuset, som da Ravn skal ta seg av, sier altaværingen.

– Er utrolig fornøyd med å få med meg Ravn på manus. Har jobbet med han før og synes han er utrolig dyktig, og vi hadde en veldig god forståelse sammen. Han er helt klart en av de beste manusforfatterne i Norge, så jeg gleder meg veldig til å sette i gang prosessen med han, fortsetter Wirkola.

Familie

Den norske krigsfilmen «Max Manus» var en stor suksess, og i høst kommer «Kongens Nei» på kino. Krigsfilmer som omhandler det som skjer i Sør-Norge. Både Tommy Wirkola og hans produsent mener at det som skjedde i Nord-Norge og Narvik fortjener mer oppmerksomhet, og det er også en historie her som passer filmmediet perfekt.

– Siden jeg hadde en bestefar som var med i Alta Bataljonen og i kampene om Narvik, så er det jo naturlig at det blir et hovedfokus i prosjektet. Men i tillegg så er historien om General Fleischer også en fascinerende en, spesielt med tanke på behandlingen han fikk i ettertid av regjeringen. Det gjelder jo også Alta Bataljonen. Behandlingen de fikk av styresmaktene i ettertid, og hvor lite anerkjennelse de fikk, er rett og slett skammelig. At de for eksempel ikke fikk krigspensjon fordi «livsvilkårene for folk i Finnmark var så harde i 1930-årene, at folk her hadde bedre grunnlag for påkjenninger enn andre». Dette var en av de offisielle begrunnelsene. Så ja, jeg håper at man med et prosjekt som dette kan belyse litt av dette og vise hele Norge, som jo ikke har så mye peiling om dette, hva som egentlig skjedde, og hvor mye disse folket ofret. Det har vært altfor mye fokus på sabotasjeaksjonene sørpå, når de virkelige kampene foregikk i nord. Det var her det var krig, og det var her Tyskland da gikk på sitt første offisielle nederlag under 2. verdenskrig, forteller en engasjert Tommy Wirkola.

God timing

Det er i dag igjen et stort fokus på den norske krigshistorien ettersom «Kongens Nei» slippes på kino. Kjetil Omberg mener derfor det er en gylden anledning å slippe deres planer om en film om «Slaget om Narvik» nå.

– Dette er et drømmeprosjekt, og timingen med å slippe nyheten nå er bra. Dette er en film som skal og må fortelles. Den kommer også til å måtte bli større enn både «Max Manus» og «Kongens Nei». I tillegg er denne historien den mest internasjonale av dem alle, man har jo for eksempel «Narviksplass» i Paris, forteller Omberg.

– Dette er en story som absolutt kan appellere til mange utenfor Norge. I kampene i Narvik var det både polske, franske og engelske spesialstyrker med, så det ville vært naturlig at noe av fokus også havner på dette. Og vi skal heller ikke glemme Trønderbataljonen som også var sentral i disse kampene. Så det er mange tråder å ta tak i, og mange vinklinger man kan sette når man går i gang med manus, legger Hollywood-regissøren til.

– Få pustepauser

Helt siden Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen begynte arbeidet med «Kill Buljo» så har duoen snakket om at det burde lages en film om kampene i Narvik.

– Men etter Buljo så ble det Død Snø, og etter Død Snø, Hansel & Gretel, og etter det, Død Snø 2, og nå What Happened to Monday. Det har rett og slett vært få pustepauser underveis. Men nå er det på tide å komme i gang med dette igjen. Å få gjort alvor av ideen, forteller Alta-regissøren.

Produsent Kjetil Omberg håper at manuset skal være klart om ett år, og at de også har klart å få nok støtte til å komme i gang med drømmeprosjektet til Tommy Wirkola.

– På denne tiden neste år håper jeg man har et manus som man er fornøyd med. Så må vi også ta hensyn til Tommys Hollywood-timeplan. Så dette er en treårsplan i førsteomgang. Men det skal være et solid produkt når vi går i gang med det, sier Wirkolas mangeårige samarbeidspartner.