Mann dømt til fem års fengsel for overgrep mot barnebarna (3) og (5)

Artikkelen er over 1 år gammel

Anket dommen på stedet: – Han mener han er uskyldig dømt.

DEL

Rettssaken mot den overgrepstiltalte bestefaren i Alta tingrett varte i tre dager i slutten av november. Dommen har nå falt.

– Han ble dømt til fem års fengsel av tingretten og er nå varetektsfengslet i fire uker, sier aktor Ronny Jørgensen til iFinnmark.

I dommen fra Alta tingrett står det også at mannen dømmes til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til hver av de to fornærmede, i tillegg til saksomkostninger på 3.000 kroner.

LES OGSÅ: Bestefaren flyttet inn i kjelleren - så fortalte barna (3) og (5) om seksuelle overgrep

LES OGSÅ: Bestefar tiltalt for overgrep mot 3- og 5-åring: Betegnet avhør i barnehuset som et naziavhør

«Denne saken omhandler alvorlige seksuelle overgrep ovenfor svært unge jenter. Domfelte er bestefaren til de fornærmede. Han utviklet et nært tililitsforhold til de fornærmede da de bodde i samme hus, et sted hvor de fornærmede skal føle seg trygge, da overgrepene fant sted. Retten finner at disse omstendighetene i sterk grad trekker i skjerpende retning og får betydning for straffeutmålingen», heter det i rettsavgjørelsen fra Alta tingrett.

Samtidig skriver retten at sakens lange behandlingstid har noe betydning i formildende retning.

Aktor ba opprinnelig om 4,5 års fengsel for mannen, og er fornøyd med rettsavgjørelsen på 5 års fengsel.

Anket på stedet

Mannen anket dommen på stedet. Mannens forsvarer Roy Berntsen sier til iFinnmark at dommen er anket i sin helhet.

– Han mener at han er uskyldig dømt og har anket både skyldspørsmålet og straffeutmålingen, sier Berntsen.

Domfelte er også tidligere dømt for drap og seksuallovbrudd, samt for å ha fremsatt drapstrusler.

LES OGSÅ: Bestefaren tiltalt for overgrep mot barnebarn: Tidligere dømt for voldtekt og drap av en 14 år gammel jente i Havøysund

LES OGSÅ: Gjerningsmannen tok seg inn til 13-åring både før og etter drapet: – Det kunne ha vært meg

Varetektsfengslet

Mannen er nå varetektsfengslet i fire uker etter kjennelse fra Øst-Finnmark tingrett. Han ble pågrepet mandag og framstilt for fengsling tirsdag.

Under fengslingsmøtet tirsdag, skal han ha forklart at han er uskyldig dømt, at han ikke vil kontakte sine barn om han løslates og at han ville få helseproblemer dersom han blir sittende i fengsel på grunn av manglende bevegelse, heter det i fengslingskjennelsen fra Øst-Finnmark tingrett.

«Han forklarte videre at han har hjerteproblemer og at han ville vært innlagt på sykehus om han ikke hadde blitt satt i varetekt» skrives det videre.

Artikkeltags