– Vi har vært om bord på en tilleggsrevisjon i dag. På bakgrunn av denne har vi nå trukket tilbake sikkerhetsstyringsdokumentet, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

LES OPPDATERT SAK HER: Dette sier ordførerne om seilingsnekten: – Setter hele samfunnet ut av funksjon

Oppdatert torsdag morgen: Etter at Boreal fikk en midlertidig seilingstillatelse fra Sjøfartsdirektoratet sent onsdag kveld, er fergene stort sett i drift igjen torsdag morgen. Les mer her!

Boreal har ferjer og hurtigbåter i Troms og Finnmark, Nordland, Møre og Romsdal, Rogaland og Vestland.

Det betyr at det er funnet avvik i enkelte sikkerhetskriterier i henhold til internasjonal lover og at fartøyene nå må ligge til kai på ubestemt tid.

Aarhus kan foreløpig ikke gå i detalj på hvilke avvik som er blitt avdekket, men sier at det på et generelt grunnlag kan omfatte alt fra overordnet drift, hendelser, mangel på redningsvester eller andre feil om bord.

Alvorlig

Kristina Hansen (Ap), fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark fylkeskommune, ser svært alvorlig på situasjonen.

– Det er så klart alvorlig at ingen av våre ferger og båter går, sier hun.

– Jeg har nettopp blitt informert om situasjonen, men vi er i kontakt med Boreal som jobber intenst. Vi avventer for øyeblikket, og må se an situasjonen.

Hansen er for øyeblikket ikke sikker på hvor lenge seilingsnekten vil vare, men opplyser at det er Boreal som har alle kontrakter på fylkeskommunens båter og ferger i Finnmarksregionen.

Har satt krisestab

Inntil videre vil alle ferge- og hurtigbåtruter som driftes av Boreal Sjø bli kansellert. Dette gjelder alle båt- og fergelinjene i Finnmark, bortsett fra hurtigbåtlinje 392 til Lille Survik, melder Troms og Finnmark fylkeskommune senere onsdag kveld.

– Fylkeskommunen har satt krisestab og jobber nå for å få oversikt over situasjonen. Vi forventer at båtene kommer i drift så fort som mulig, sier fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) i en pressemelding onsdag kveld.

Ser på alternativ

Troms og Finnmark fylkeskommune er nå i kontakt med andre operatører i regionen for å finne alternative fartøy hvis situasjonen vedvarer.

– Vi har informert Fylkesberedskapssjefen om situasjonen og han har bedt kommuner og berørte aktører vurdere behov for å iverksette beredskapstiltak som følge av denne hendelsen. Dette er en alvorlig situasjon, og vi forventer en snarlig løsning på situasjonen, sier fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) i en pressemelding.

Må ligge til kai

Aarhus sier at dette ikke trenger å bety at fartøyene må ligge lenge til kai.

– Det kommer an på når rederiet kan få på plass forbedringene. Vi har fått signaler om at de vil komme med en ny plan, så det vil nok skje ganske raskt, sier han.

– Beklager

Selskapet bekrefter overfor NTB at det onsdag ble avdekket et alvorlig avvik hos dem. Kommunikasjonsrådgiver Jon Kristian Fadnes sier at de har lagt fram en handlingsplan til Sjøfartsdirektoratet, og selskapet avventer nå tilbakemelding på denne.

– Inntil handlingsplanen er godkjent, må rederiets fartøy ligge til kai. Vi beklager ulempen dette medfører for våre kunder og kommer med mer informasjon så fort dette foreligger, skriver Fadnes i en SMS til NTB.