«Akkarfjord – bygda der alle skulle tro at mange kan bo...»

- Ungene vil ha flere lekekamerater. Derfor setter vi i gang aksjon for å få flere barnefamilier til bygda, skriver tilflytterlaget.

- Ungene vil ha flere lekekamerater. Derfor setter vi i gang aksjon for å få flere barnefamilier til bygda, skriver tilflytterlaget.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter tretti minutter med hurtigbåt fra Hammerfest er du i Akkarfjord, helt nord på Sørøya.

Her bor seksti mennesker - med hav, fjell, daler, fjorder, øyer, fiskevann og moltebærmyrer som nærmeste naboer. Bygda har de siste årene hatt en positiv utvikling. Unge folk har etablert seg innenfor fiskeri, gårdsbruk og turisme. Akkarfjord har skole og barnehage.

Men ungene vil ha flere lekekamerater. Derfor setter vi i gang aksjon for å få flere barnefamilier til bygda, og selvfølgelig er alle andre velkommen hit.

Næringsveier

I dag er de fleste arbeidsplassene i bygda knyttet til fiskebåt, fiskeindustri, skole og barnehage, oppdrettsnæring, sauedrift, butikkvirksomhet, reindrift og turisme. Noen er pensjonister.

Skole og oppvekst

Bygda har en 10-årig skole, og i år har skolen seks elever. Her er også en liten barnehage med tre unger. Skolen samarbeider med andre skoler og kulturskolen i byen. Det legges vekt på å bruke nærmiljø og naturen som en del av undervisningsrommet.

De største ungene har eget rockeband, Akkisan, og de opptrer ofte på ulike arrangement. Skolen har et svømmebasseng som brukes av alle. Skoleungene leier ut rom og senger til turister. Inntektene brukes til skoleturer i inn- og utland. Elever som begynner på videregående skole, bor på elevhjem i byen.

Fritidsaktiviteter

Naturen innbyr til mange spennende aktiviteter til fjells og til havs. Her er båthavn for de som liker båtliv. I havet utenfor er det rike fiskefelt med torsk, sei og kveite. Om sommeren frister fiskevannene og moltebærmyrene. Om vinteren er det gode turområder å gå på ski.

Jakt på rype og hare kan drives hele høsten. Innendørsaktiviteter foregår i skolens svømmebasseng og gymsal. Det er fritidsklubb for skolebarn og det arrangeres folkebad på ettermiddagen. Bygda har samfunnshus hvor det ofte er ulike arrangement og selskapeligheter.

Kommunikasjoner

Fra Akkarfjord til Hammerfest sentrum kan du reise med hurtigbåt som tar en halv time.

Bygda har også fergekai slik at du kan ta med deg bil på hurtigbåten. Hurtigbåten anløper Akkarfjord vanligvis to ganger på hverdager, og et anløp i helgene. I Hammerfest er det flyplass.

Boliger

Det er mulig å skaffe seg bolig i bygda. Kommunen har noen leiligheter som kan leies, og det er også mulig å leie private boliger. Det er mulig å kjøpe boliger som er fraflyttet. De fleste boligene ligger sentralt i bygda, i gangavstand til butikk og skole. Husene er vanligvis billige, og flere av dem har behov for oppgradering og renovering. Kommunen yter boligtilskudd til personer som etablerer seg i distriktet.

Muligheter for arbeid

Bygda har et begrenset arbeidsmarked, men kreative tilflyttere med engasjement og pågangsmot kan skape egne arbeidsplasser. Her er kaiplasser for fiskere som vil bo her, fiskefeltene utenfor Sørøya er rike, og fiskebruket i bygda tar mot fisk hele året.

Folk fra hele verden oppsøker Akkarfjord for å oppleve naturen ute på Sørøya, og innenfor turist- og reiseliv kan det skapes flere arbeidsplasser. Bredbåndet fungerer godt i bygda, og de kreative har mulighet til å ta med egne arbeidsplasser. For håndverkere er det gode muligheter for renovering av hus og etablering av ny virksomhet. Det er ofte behov for arbeidskraft innenfor

fiskebåt og oppdrettsnæring. Fremover vil det være ledige stillinger ved butikk, renhold og fiskeindustri i bygda.

Oppsummering

Livet i Akkarfjord byr både på gleder og utfordringer. Men her får barna en trygg oppvekst.

Her bor du midt i naturen, og havet vil friste kontinuerlig. Her kan du oppleve snøstorm, kameler, midnattssol, rein luft, vennskap og nordlys. Det er kort vei til byen når du vil oppleve kultur og kaféer. Men mest av alt – i Akkarfjord er det rom for å skape ditt eget liv

sammen med dem du er glad i.

Vi lover deg aldri en rosenhage, men vi vil hjelpe deg så godt vi kan når du/dere tar kontakt med oss for å få mer informasjon. For deg som får lyst til å flytte til oss, så vil vi hjelpe til med å finne hus, og gi tips hvor du kan søke arbeid. Du finner morsom og interessant informasjon om skolen og bygda på hjemmesiden til Akkarfjord skole.

Velkommen til oss!!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags