Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot livsfarlige tilstander: – Du kan dø bare av å være nær

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er bokstavelig talt livsfarlig mye snø ved Sortvik i Porsanger, advarer nettsjef i Repvåg kraftlag, Stein Bjørgulv Isaksen.

– Etter uværet mandag og tirsdag har vi vært på en ekstra befaring langs linjenettet vårt. Og det er da vi har oppdaget livsfarlige tilstander over Sortvikhøyda på vestsiden av Porsangerfjorden. Dette er høyt på fjellet, og ikke et utpreget turområde. Men vi føler likevel for å gå ut med en kraftig advarsel om at folk bør holde seg unne dette området nå, sier Isaksen til iFinnmark.

Gigantiske snøskavler

Det som har skjedd, er at det har bygd seg opp gigantiske snøskavler under høyspentlinja. Og det er nå kritisk lav høyde under trådene.

– Det er derfor vi vil advare mot å ferdes i områder nær høyspentlinjene våre, sier Isaksen.

Kravet til høyspentlinjer er at de skal være seks meter over bakkenivå på sommeren.

– Det oppfyller vi, og så lavt har vi det få steder. Normalt hos oss er stolper som får linja 8–10 meter over bakken. Men det er før dagens enorme mengder med snø ...

Livsfarlig

– Er det så mye snø nå, at man kan stå på «bakken» og fysisk ta i linja?

– Ja, det er faktisk så ille i dette området, som ligger 300 meter over havet. Og nå blåser det opp igjen, så vi frykter bare at det skal legge seg enda mer snø. Så selv om dette ikke er et utfartsområde, så advarer vi på det sterkeste mot å ferdes her.

For det er regelrett et livsfarlig område:

– Kommer du borti én av linjene, er det «takk for seg»! Du kan faktisk dø bare av å være i nærheten. Det er så kraftig spenning fra en 66 kV-linje, forklarer Isaksen.

Det farlige området er markert med brøytestikker.

Skal rydde ved bedre vær

Nettsjefen sier at så snart været tillater det, vil de sette maskiner i sving for å rydde vekk snøen under linja.

– Vi håper å få gjort ting enten fredag eller lørdag, forteller han til iFinnmark.

Det er to strømførende linjer som går fra trafostasjonen til Repvåg kraftlag i Smørfjord, og fører frem strømmen til Magerøya, nærmere bestemt Storbukt.

Kommentarer til denne saken