– Vi har ingen indikasjoner på at det kan komme angrep mot norsk sokkel. Sikkerheten rundt norske olje- og gassinstallasjoner er veldig høy, sier Aasland til NTB.

Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland.

– Vi avventer nå nærmere informasjon av hva som er årsaken til disse lekkasjene, sier Aasland.

Viser til selskapene

Både Danmark og Sverige satte tirsdag krisestab for å håndtere situasjonen. Danske og svenske myndigheter har også hatt kontakt gjennom dagen.

På spørsmål om regjeringen vil foreta seg noe etter meldingene om gasslekkasjer, viser Aasland til at det er olje- og gasselskapene som har ansvaret for sikkerheten på norsk sokkel.

– De har et selvstendig ansvar for å håndtere sikkerheten på sokkelen og stabiliteten og forutsigbarheten i gassleveransene. Selskapene har stor oppmerksomhet på sikkerheten. Vi støtter dem selvsagt i dette, men det er selskapene som har ansvaret, sier han.

Mistenker sabotasje

Petroleumstilsynet (Ptil) sendte mandag en advarsel til alle operatører og redere på norsk sokkel etter flere observasjoner av uidentifiserte droner.

Både Tyskland og Polen mistenker at gasslekkasjene skyldes sabotasje. Ifølge SVT ble det registrert to kraftige eksplosjoner ved Nord Stream-ledningene mandag.

– Vi vet ikke nøyaktig hva som har skjedd i dag, men vi ser tydelig at det en sabotasjehandling, har Polens statsminister Mateusz Morawiecki slått fast.

Tirsdag møtte han Terje Aasland og den danske statsministeren Mette Frederiksen under åpningen av gassrørledningen Baltic Pipe i Polen. Denne ledningen gjør Polen helt uavhengig av russisk gass.

Vil unngå spekulasjoner

Frederiksen sa etter åpningen at hun neppe tror lekkasjene skyldes en tilfeldighet.

Aasland vil på sin side ikke spekulere i hva som har skjedd. Han vil heller ikke peke mot Russland.

– Det er for tidlig å si noe om hva som er årsaken, sier han.

Ifølge Aasland jobber nå norske myndigheter med å få mer informasjon om hendelsesforløpet.

– Det viktigste nå er at vi får klarhet i hva dette handler om slik at vi unngår spekulasjoner, sier Aasland.

Mandag var gassprisen i Europa den laveste på tre måneder, og hadde falt over 40 prosent siden august. Etter nyheten om lekkasjene i rørledningene begynte imidlertid prisen på gass å stige igjen tirsdag. Ved 16-tiden hadde prisen steget drøyt 6 prosent.