Gå til sidens hovedinnhold

– Å tro at man kan presse folk inn i leiligheter i sentrum, er å vise fingeren til ungdom som vurderer å flytte hjem

«Finnmarksdrømmen» er nå under hardt press fra sentraliseringskåte byråkrater, etter stramme føringer fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark, på oppdrag fra sentrale myndigheter.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter å ha bodd et år i Trondheim i fjor, var det deilig å komme hjem til Finnmark. Til enebolig med stor plass og uteområde. Og en liten og trygg skole for barna rett i nærheten.

Det er nemlig hovedfordelene med å bo i Finnmark. Det er små forhold og mye plass.

De relativt få som kommer flyttende hit ønsker seg dette. De vil ha fred og ro, naturopplevelser, og mange kommer fordi de nettopp ønsker seg ut av byen.

I forrige uke gjorde InFact en meningsmåling for iFinnmark.

I Finnmark sier 81,3 prosent av de 1033 respondentene i InFact sin måling, at de ønsker å bo i enebolig. Bare 13,9 prosent vil bo i leilighet.

For Alta-regionen er tallene enda høyere. Her vil 82,9 prosent bo i enebolig, og bare 12,9 prosent vil bo i leilighet. På østkysten av Finnmark vil 5,1 prosent bo i leilighet.

Men «Finnmarksdrømmen» er nå under hardt press fra sentraliseringskåte byråkrater, etter stramme føringer fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark, på oppdrag fra sentrale myndigheter.

En politikk som sikkert passer innenfor ring 3, skal nemlig overføres til hele landet. Det overordnede målet er det ingen tvil om: kraftig sentralisering, selv innad i grisgrendte Finnmark.

Det er svært oppsiktsvekkende at det denne uken foreligger en arealplan til behandling i Alta kommune som er helt på kollisjonskurs med hva folk i kommunen vil.

Når byråkratene i Alta kommune har lagt frem et forslag til en arealplan hvor de skal ha 80 prosent inn i leiligheter på sentrum, og bare 20 prosent av nybyggingen skal være eneboliger, så bærer det preg av enorm lite lydhørhet i kommunens administrasjon. Innspillene fra de mange folkemøtene om saken, har tydeligvis gått inn det ene øret og ut det andre. Forslaget er rett og slett umusikalsk ut fra det folk ønsker seg.

Konsekvensen av noe slikt, vil naturligvis være at folk rett og slett finner seg andre steder å bo. Hvis man uansett ikke skal få benytte seg av det som tross alt er unikt og særegent, så vil nok mange heller velge å bo i en leilighet i Oslo, Trondheim eller for den saks skyld Tromsø. Da får man både Foodora, Morgenlevering og pakker på døra og døgnåpne tjenestetilbud med på kjøpet.

Hvorfor i alle dager skal ikke Finnmark spille på det som er våre fordeler i konkurransen mot andre byer? Har byråkratene på rådhuset i Alta så lite bakkekontakt og lytteposter ut mot hva befolkningen faktisk ønsker seg?

Vi sliter allerede med fraflytting her i fylket. Ungdommen ønsker seg noe mer enn hva vi har å tilby. Men når man blir eldre og får barn, så betyr både nærskoler, et trygt oppvekstmiljø og boltreplass mye. Hvis dette skal tas ut av regnestykket, så begynner det å bli få insentiver for å få folk til å ville flytte til Finnmark.

At rådmannen i Alta ønsker å sentralisere, er ikke noe nytt. Gjentatte forslag på å bygge storskoler i sentrumsområdet, har gang på gang blitt sablet ned. Rådmannen virker å ønske noe helt annet enn det befolkningen i kommunen han leder, faktisk ønsker. Kanskje han bør vurdere å søke seg jobb i en annen del av landet hvor slikt har større oppslutning?

Når politikerne i Alta får denne saken til behandling denne uka, er det en ting å gjøre – å klaske neven i bordet og gi en klar beskjed til både rådmannen og hans virkelighetsfjerne byråkrater – om at det de foreslår rett og slett er en elendig idé. Det er liten vits i å bygge en haug med leiligheter som ikke folk vil bo i.

Er det en ting vi har nok av i Finnmark, så er det areal. Da er det bare å legge til rette for at de som ønsker å etablere seg her, får boligtomter og får bygge seg enebolig – for en rimelig penge.

Å tro at 80 prosent er interessert i å bo i leiligheter i små sentre er fullstendig utopi. Det burde faktisk vært motsatt. 20 prosent av nybyggingen i Alta kan være leiligheter i sentrumsområdet.

Den beskjeden kan man bare sende både til rådmann og statsforvalter først som sist.

Kommentarer til denne saken