Gå til sidens hovedinnhold

– Æ syns ungdommen får alt før mye hets i sosiale media når smittetalla stig

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Korna. Ordet ingen like, men alle snakke om det. Du finn ikke en person i Norges land som ikke snakke om det. Det e kanskje det ordet æ iallfall har brukt mest i løpet av dissa 6 månan. Dokker tenke sikkert om nu kor mange ganga dokker har sagt ordet, men det skal dokker egentlig bare glømme, fordi det kommer dokker ikke tel å klare å finne ut. Men det æ skal fram tel i løpet av dette e vel egentlig bare å førklare kordan ungdommen føle sæ. Før helt ærlig. Det e ikke så enkelt å være ung i 2020 som tidligere år. La mæ ta dokker med telbake i tid.

Mars! Å du uskyldige mars. Starta helt normal. Snøen lå pent på bakken mens en haug av ungdomma va samla på landsmøta i organisasjoner og politikk, festa og gudan må vite ka som skjedde. Så starta det som skulle være den værste tida å være ung på. 13. mars 2020 e kanskje mere omtalt i løpet av dette året enn noen anna datoa. Selvfølgelig, 22. juli 2011 e jo en uforglemmelig dato på både nasjonal og internasjonal plan. Men det skal æ ikke snakke om nu. Landet stenge ned, ungdom blir fortvila og vi må være hjemme. Dutta må jo være den største nedturen før ungdom. Ingen festing, ingen kosing. Tinder går fra dating og spontant samleie, til å bli chatting. Karantene blir en greie og testing e nokka man aldri skulle tru at nokken skulle gjøre så ofte som nu.

Hjemmeskole. Verden går ifra fysisk til nett. Pensum blir endret på 1-2-3 og lærere har null kompetanse på hvordan man skrur på videokameraet på pc-en sin. Microsoft Teams og Zoom. Æ får frysninga bare av å skrive det. Det som skjer med skolen, er at alt det som blir praktisk av yrkesfaglinjen blir kastet ut av vinduet like fort som du klarer å si ordet banan. Praksis? Landet er stengt ned så det blir det ikke noe av. Alt skal nå foregå over nett med lærere med ingen kompetanse. Nu sir ikke æ at alle lærea e inkompetente eller mangle nettkompetanse. Men æ har et spørsmål tel de som tenkte det nu. Kordan skal ho Hildur på 65 år klare å holde en undervisning på Microsoft Teams i 2 måna når ho ikke veit kordan en pc fungere? Eller han Hans på 55 som ikke klare å starte en Youtubevideo uten hjelp fra en elev? Ja. Dissa spørsmåla stilte æ de gamle lærerne mine når vi stengte ned landet. Svaret æ fikk va som følger «Vi har null ide på kordan ting fungere, så om dokker treng hjelp så må dokker enten sende oss en mail eller få hjelp av en medelev.» Altså, æ e helt med på at en medelev skal hjelpe en anna, men helt seriøst. 2 måna uten lærerhjelp gikk litt inn på mæ skal æ si dæ. Men hei, vi kom oss telbake på skolen i godt behold. Med en meter avstand, spriting av utstyr, avlyst eksamen, mangel på lærerhjelp og 3 ganga så mye arbeid som normalt. Fordi når eksamen blir avlyst, så skal man jo få en stampunk karakter ikke sant? Så kordan skal vi få det uten eksamen? Jo det skal æ si dæ. 25 innleveringer pr fag. Vent æ skal være litt mere spesifikk. 5 innleveringer pr uke i alle fag. Vi kom tilbake på skolen 14. mai. Sommerferien starta den 18. juni. Det er snakk om litt over 5 uker. Disse innleveringene fikk vi ingen tid på å forberede. Vi fikk 1,5 timer på å skrive en 2 sider oppgave som var godt utfyllende for å få bedre karakter en 3. Men hjemmeskole funker ... for elever som har muligheten til hjelp hjemme.

Nu kommer æ tel den mest omtalte debatten som va i påsken! Nemlig påskeferien. Nordmenn skulle på hytta, koste hva det koste vil. De skal på hytta. Erna sier nei. Hva skjer da, jo det skal æ fortelle dæ. Hysteri. Nordmenn som mener at der er trygt å dra fra kommune til kommune for å dra på hytta og skitur med kvikk lunsj og kakao. Men spørsmålet er vel egentlig. Hvorfor hytta? Skjønner at det er koselig, men hytta står jo der neste påske, påsken etter der, og alle påskene framover. Ungdommen sitter på dette tidspunktet og håper skolene åpner snart så de kan treffe venner og verden kanskje kan bli litt mere normal igjen. Kanskje avgangselever på VGS får russetid åsså?

Russetida. Ca 25. april til 17. mai! Fyll, russeknuter og fester. Er det ikke det som er normalt? Feire at man endelig er verdig med 12-13 års skolegang å endelig skal ut i jobb eller studere videre? Siden 1906 har russetid vært en tradisjon. Rød, svart og blå. Spaserer og kjører rundt i Norges gater. Fete busser, van-er og biler. Vandrende eller syklende. Fet musikk og «rulling». Ble det noe av det? Ja sånn ish. Det var på med russebuksa, koronavennlige russeknuter og drikking over nett. Det var vel det. Russekort var ikke lov fordi det kunne spre smitte. Fester med mange personer var ikke lov. Russebusser «rulla» CA 0 meter og mange ble lei seg. Russetiden er den tiden alle gleder seg til. Noen starter året dem er russ, men enkelte starte så langt bak som 8. klassen. Er ikke det sykt? Tenk å ha planlagt en så stor ting i 5-6 år åsså går det rett i vasken? Var det som skjedde. Jeg sier ikke at vi fortjente en russetid, for vi fikk det. Jeg trur at de aller, aller fleste ungdommer kan rekke opp hånda å si «Jeg var en del av dugnaden, jeg rullet ikke, jeg delte ikke ut russekort og jeg oppførte meg pent.» Men helt ærlig, så var ikke alle like flinke. Bent Høie kom ut med en tale for ungdommen under en pressekonferanse. Den traff meg ganske godt i hjerterota. Endelig tenkte jeg! Ungdommen får faktisk den rosen dem har trengt gjennom denne pandemien. For helt ærlig. Ungdommen er kanskje rebelsk, men vi hjelper faktisk til.

Så Dan, hvorfor skriver du egentlig dette? Jo, æ skriv dette fordi æ syns ungdommen får alt før mye hets i sosiale media når smittetalla stig. Har faktisk opplevd kommentara som «Hold dokker hjemme! Ungdommen har ingen skam før at de smitte sine eldre.» og «Ungdommen nå til dags tenker bare på seg selv. Hvorfor?» Så kjære leser. Tenk deg litt om før du går ut i sosiale media å skylle på ungdommen, som har gjort alt de kan før å hjelpe til, meldt seg frivillige på sykehjem, meldt seg frivillig til å handle for de sårbare og hjelper til der det trengs. Det er trossalt de som skal hjelpe dere når dere blir eldre.

Kommentarer til denne saken