(Nordlys)

Innstillingene gjelder ved 14 av de 15 flyplassene SAS opererer fra, med unntak av Kirkenes i Finnmark.

Flest innstillinger er det i Bergen, hvor 14 fly blir stående på bakken. Det viser en oversikt på Avinors nettsider klokken 4.15 natt til fredag, ifølge NTB.

Disse er innstilt

Innstillingene er som følger ved Norges åtte største lufthavner: Oslo: 10, Bergen: 14, Stavanger: 9, Trondheim: 4, Bodø: 2, Kristiansand: 3, Tromsø: 6 og Ålesund: 5.

De seks avgangene som er kansellert fra Tromsø lufthavn er:

  • 06.35 til Oslo
  • 08.10 til Oslo
  • 09.30 til Bodø
  • 09.30 til Trondheim
  • 12.45 til Oslo
  • 21.05 til Oslo

Det er i tillegg totalt åtte kansellerte avganger fra Alta, Harstad/Narvik, Haugesund, Kristiansund, Molde og Svalbard.

Det er ikke bekreftet offisielt fra SAS hvor mange avganger som eventuelt vil bli innstilt og hvor mange passasjerer som vil bli rammet.

sine nettsider skriver SAS at de går tilbake til ordinær trafikk så raskt som mulig, men at visse trafikkforstyrrelser kan forekomme i nærmeste fremtid.

Før man reiser til flyplassen, blir reisende oppfordret til å sjekke status på flyvningen.

spørsmål fra VG om hva man bør gjøre hvis man har en billett med SAS fredag, svarer kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen følgende:

– Da bør man møte opp på flyplassen som normalt, og ta utgangspunkt i det. Nå skal vi virkelig legge oss i selen for å få flyene i rute igjen, lover han, og legger til:

– Det kan bli kanselleringer, men det går også an å stå på venteliste. Det kan hende det blir ledige plasser fordi folk allerede har planlagt alternative reisemåter.

Kan ta tid

Nesten nøyaktig en uke etter at pilotene gikk ut i streik, kunne SAS-sjef Rickard Gustavsen fortelle at de har fått på plass en ny avtale som skal sikre driften.

Men selv om streiken er over, vil det ta tid før alle flyene går som normalt igjen.

– Nå setter vi i gang det operative med å få crewet på plass, flyene klar for flygninger og passasjerene opp i luften, sier finansdirektør Torbjørn Wist i SAS til NTB.

Han vil ikke spekulere rundt hvor lang tid det vil ta, og SAS ber passasjerer om å holde seg oppdatert på deres hjemmesider.

Ifølge VG har rundt 360.000 passasjerer blitt rammet av de over 4000 kansellerte avgangene den siste uken.

– Det siste døgnet har vært krevende. Men vi har lykkes i å finne sammen og bli enige om en avtale som får slutt på streiken, sier Christian Laulund, leder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund i en pressemelding fra Parat.

Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, sier det har vært en svært vanskelig forhandlingsprosess siden 11. mars, som etter en resultatløs mekling dessverre endte i streik. – Vi forsøkte i det lengste å unngå konflikt, og vi er svært lei oss for at den har rammet både passasjerer, kolleger og andre yrkesgrupper med tilknytning til flybransjen, sier Skogvang.

Før forhandlingene startet fjernet SAS to samarbeidsavtaler som regulerer pilotenes ansettelsestrygghet og ansiennitetsmuligheter.

– Det aller viktigste for oss har vært å sikre at medlemmene våre ikke mister jobben og har ansettelsestrygghet. Det har vi lykkes med, og samarbeidsavtalene inngår nå som en del av tariffavtalen. Vi har også fått på plass en turnusordning som gir en mer forutsigbar arbeidshverdag. Andelen piloter i gruppen med forutsigbar turnusordning økes fra 40 prosent til 60 prosent, sier Laulund.

Ifølge pressemeldingen gir avtalen en lønnsøkning på 3,5 prosent i 2019, tre prosent i 2020 og fire prosent i 2021.