(Nettavisen): Småsparerne har kastet seg over Norwegian-aksjen det seneste året. I etterkant viser det seg at dette har vært en usedvanlig dårlig investering.
Norwegians problemer startet lenge før utbruddet av coronaviruset, som har vært med på å sende aksjen ned til rekordlave 17 kroner (se grafen lenger ned).
For et snaut år siden var spørsmålet om rundt 15.000 småsparerne registrert hos AksjeNorge skulle være med på aksjeutvidelsen (emisjonen) i selskapet. Altså kjøpe ytterligere aksjer i selskapet for å bidra til å fylle selskapets kasse. Rådet var at det burde de hvis de fortsatt hadde tro på Norwegian, ellers ville aksjeverdiene bli vannet ut.
Men Norwegian-kursen hadde i løpet av kort tid falt mye, og emisjonskursen ble satt langt under markedskursen og notert til noen-og-tretti kroner. Den er likevel langt over dagens drøye 17 kroner. I etterpåklokskapens navn burde småaksjonærene ha tatt tapet i mars 2019.
KOLLAPS: Norwegian-aksjen har kollapset fullstendig den seneste uken. Foto: (Infront)
Tall fra AksjeNorge viser at det ved utgangen av første kvartal i fjor var 22.740 private aksjonærer i Norwegian, altså ikke-profesjonelle aksjonærer.
De satt da med til sammen 27,39 millioner Norwegian-aksjer som den gangen var verdt 1,1 milliarder kroner. I dag er disse aksjene verdt 465 millioner, gitt at man ikke har solgt seg ut. Og tvert imot, interessen for Norwegian er gått kraftig opp.
Over 40.000
Ved utgangen av fjoråret hadde småaksjonærene kjøpt seg opp til 41,3 millioner aksjer i det børsnoterte flyselskapet. Da var drøyt 40.000 småaksjonærers Norwegian-aksjer verdt nesten 1,6 milliarder. Har de beholdt disse aksjene frem til i dag, utgjør kurstapet hele 800 millioner.
I tillegg til aksjonærer som AksjeNorge registrerer gjennom en egen verdipapirkonto (VPS), har Nordnet 11.855 unike norske aksjonærer i Norwegian. De sitter med aksjeverdier for til sammen 550 millioner kroner.
Les også: «Cash og covid-19-problemer for Norwegian»
– Det er faktisk enda flere aksjonærer nå enn ved årsskiftet. Denne uken er det vært nettokjøp på 45 millioner kroner, så kundene er åpenbart positive til selskapet, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Nettavisen Økonomi.
Totalt har rundt 50.000 småaksjonærer i Norwegian siden årsskiftet et papirtap på rundt milliarden. Og nå bør du tenke deg nøye om hvis du vil kjøpe Norwegian-aksjer, selv om det kraftige kursfallet kan gjøre det fristende.
Forsiktig
– Jeg ville vært forsiktig med å investere i Norwegian slik situasjonen er nå. Jeg tror det er høy risiko for at forretningsreisende og ikke minst feriebestillinger utsettes. Dette vil Norwegian merke, og om dette viruset eskalerer og flyplasser blir stengt, vil det bli enda verre, advarer Johannesen.
Norwegian sliter med en høy gjeld, som slår ekstra hardt ut i urolige børstider. Norwegian forsikret torsdag aksjemarkedet om at deres låneforfall i november er under kontroll. Johannesen sier imidlertid at aksjemarkedet føler seg ikke like sikker, med tanke på på torsdagens kraftige aksjefall.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener markedet overreagerer på hvilke konsekvenser virusutbruddet får for Norwegian.
Tilbake igjen
– I Kina ser vi at flytrafikken er begynt å komme tilbake igjen i underkant av 30 dager etter utbruddet. Sannsynligheten for at det skal bli en nedstengning i flere europeiske land er veldig liten, sier Elnæs til Nettavisen Økonomi.
– Dessuten kan Norwegian flytte kapasitet. Hvis dette ikke vedvarer, vil pengene komme inn igjen. Kostnaden går ned, og for tiden går Norwegian på litt sparebluss, fortsetter han.
Flyanalytikeren sier at det primært er topplinjen til Norwegian som rammes, altså brutto inntekter Justerer vi for kostnadsbesparelsene, blir ikke nettoeffekten så stor.
Tøft
– Og billettene for sommeren er allerede bestilt og betalt med kort. Men varer dette utbruddet gjennom sommeren, kan det bli tøft for mange selskaper, sier Elnæs,
Han poengterer at markedet svinger veldig mye, men at Norwegian mer utsatt enn andre flyselskap på grunn av den høye gjelden.