Kommunen har stengt tre skoler og en barnehage fredag, og ber alle barn, ungdom og foreldre som har tilknytning til institusjonene om å gå i karantene, skriver NRK.

Torsdag ettermiddag og kveld ble det meldt om fem nye smittetilfeller i Vestvågøy. Derfor stenger kommunen midlertidig Vest-Lofoten videregående skole, Ballstad skole, Leknes skole og Arken barnehage.

– Det er et føre var-tiltak for å begrense smitten, og i dag og gjennom helga vil vi fortsette arbeidet med smittesporing. I og med at vi fikk fem nye smittetilfeller i går som omfatter skolene og barnehagen, så er dette tiltaket nødvendig for å begrense smitte, sier ordfører Remi Solberg (Ap).

Unntaket er personer som har samfunnskritiske jobber.

OPPDATER DEG OM KORONA-SITUASJONEN HER!

– Ikke pålegg

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NTB at han opplever tiltaket som midlertidig og ikke et pålegg om ti dagers karantene.

– Er tiltaket i tråd med gjeldende smittevernråd?

– Gjeldende rutiner for smittesporingsarbeid er at man kartlegger hvem som er nærkontakter med den smittede og pålegger disse ti dagers karantene. Ut over dette kan kommunene bruke andre tiltak de anser nødvendige, også mer inngripende tiltak med hjemmel i smittevernloven i spesielle situasjoner, sier Nakstad.

Han mener situasjonen i Lofoten er spesiell fordi man ikke har oversikt over smitteomfanget, og fordi det er mange utenlandske turister i en region med store avstander der smittesporingsarbeidet kan bli særdeles krevende hvis smitten får spre seg videre.

Advarer

Samtidig advarer han kommuner mot å ta i bruk for kraftige virkemidler for å slå ned koronautbrudd.

– Det er viktig at kommunene gjør det som er nødvendig, men ikke lenger enn nødvendig, og i godt samarbeid med utbruddsgruppen hos Folkehelseinstituttet som bistår med råd og anbefalinger, sier han.

– Vi tror ikke noen kommuner ønsker å bruke sterkere virkemidler enn nødvendig ved smitteutbrudd. I de fleste kommunene har vanlig smittesporingsarbeid vært tilstrekkelig for å få kontroll på lokale utbrudd, men noen kommuner har også måttet innføre tidsbegrensede smitteverntiltak på grunn av ukontrollert smittespredning i lokalsamfunnet, eksempelvis Indre Østfold, føyer han til.

Vestvågøy kommune er Lofotens mest folkerike kommune med sine 11.433 innbyggere. Kommunen jobber med å kartlegge omfanget av nærkontakter til de som har fått påvist smitte. Det er totalt registrert 14 positive prøver i kommunen siden månedsskiftet.

LES OGSÅ: Stenger skoler i Nord-Norge på grunn av korona