Det nærmer seg 17.mai, årets begivenhet for barn med nye klær, pølser, is og brus hele dagen, med tog og familie som står rundt langs løypa og ser på.
 

Som gjennom alle foregående år er det russen i alle farger, som alle år, som er moroelementene, og barna skal være i fokus, men ikke hos alle Dagen er jo vår egen festdag for et fritt Norge, og både under og etter andre verdenskrig var barnetogene symbolet på norsk frihet og nasjonalisme i positiv form. Vi var et fritt land, et eget land, og ungene som veivet med flagget var symbolet på hva frihet og stolthet var for det norske folk.

På 90-tallet vokste det frem en «greie» hvor fiffen møttes til champagnefrokost på Oslo Vest, hvor de rike minglet og supet champis med sine kontakter og bedriftspartnere.  Det var liksom så «posh» og det var å anse som det høye sosiale lag godtok deg om du ble invitert.
Etter en del år har dette nå spredd seg til hele landet. Man skal fiffe seg ala fiffen, med champagnefrokost, kanapéer og friske jordbær. Det er mer snakk om Champagnefrokost i sosiale medier enn barna, barnetoget og ikke minst Barnas festdag.
 

I stedet har det blitt en «dritafull før lunch»-fest for voksne! Som dørvakt, var 17.mai på Aker Brygge en godt betalt, men slitsom jobb. Ikke bare måtte man passe på overstadigberusete personer i finstasen, men mange hadde også fått det for seg t dette er dagen å hoppe fra en av de fancy utestedene langs brygga og i havet.

Hvert eneste år måtte vi fiske opp en eller annen fjott i Armani eller Boss-dress, eller et fjotthau i arvebunad. Det var liksom en så «smart tanke» der og da. Jeg måtte alltid ha med to ekstra skift, sånn i tilfelle.
Vi har rett og slett tatt fra barna deres egen festdag og gjort den om til en massiv omsetningsdag for alt av sprudlevann på Vinmonopolet.

Jeg er ikke for at det skal drikkes foran barn, det er noe jeg aldri har vært.
Et glass vin til maten er ok, men man styrter ikke sjampisflasker i haugevis foran barna, for så å sjangle seg ned til barnetoget med slørete øyne, spya i halsen og skrike «HURRA!» hver gang ungene går forbi. Det er faktisk like ille som den lokale fiskeren som skreik ut «hurra hurra leve kongen» på denne store dagen på 70-tallet, og var så full at alle trodde han ropte «hora hora leverkongen». Sann historie.
Jeg har selv vært med på en sjampisfrokost, hvor alle var møkkfulle før klokka 12, og all maten ble kasta dagen etter fordi INGEN spiste noe.
Det var med den ene gangen!

Opp igjennom årene har jeg sett mødre i bunad til 40-50 000 kroner stå å kaste opp ved barnetoget, mens deres unge går med stive smil forbi og forsiktig hilser. Skamfull fordi mamma i år igjen spyr i fylla ved barnetoget. Rett oppe ved slottsparken, samtidig som Kongen og Dronninga står og vinker til ungene. Jeg har sett kvinner som kryper søple drita i bunad eller andre festkjoler, fordi de er så dårlige etter for mye sjampis. Og jeg har sett menn stå i dyre dresser, og må ha støtte av kompiser for å kunne stå oppreist midt på dagen.

For min del mener jeg at dagen er til for ungene, og at de skal glede seg til dagen.
Barna skal få lov å i tog, med flagget viftende, og ikke måtte bekymre seg om mamma spyr på bunaden sin i år igjen. Og de ungene som av ulike grunner ikke vil gå i tog, kan delta i aktivitetene på skolene sine, og være sammen med foreldrene og eventuelt se på de andre som går i tog.
 

Det er barnas dag. De skal KOSE SEG!
 

Dagen er for is, brus og pølser i lange baner, og gjerne en tur på McDonald eller Burger King for «middag» før man ryker til skolene for aktiviteter som potetløp, sekkeløp og tombola. Kanskje er det et tivoli i byen om man her heldig.
Jeg blir lei meg når jeg 16.mai ser voksne mennesker stresse til polet og kommer ut med bokser på bokser med vin, og kasser med sprudlevann i både dyre og billige varianter.

Jeg sier ikke at folk ikke skal få ha sine egne tradisjoner;
Men jeg vil at vi skal huske at 17.mai skal være barnas dag.