Her setter ungdommene skuterne fra seg og går inn i den lille hytta ved Doggivann. Like etter blåste det opp til storm. Foto: Privat

Politiet frikjennes

Spesialenheten for politisaker slår fast at politiet ikke gjorde noe straffbart da tre skuterungdommer fra Hammerfest omkom i fjor.
ODDGEIR ISAKSEN E-post
Publisert 27.04.2012 kl. 07:10 Oppdatert 27.04.2012 kl. 14:02

Tips en venn på e-post:


Skutertragedien

  • Ni ungdommer dro torsdag 3. mars i fjor ut på fem skutere fra Skaidi i Kvalsund kommune. De var ikke utstyrt for å oppholde seg på fjellet.
  • Klokken 09.00 torsdag meldte en av de savnede til politiet at to i følget var kommet bort fra de andre. Været var ekstremt dårlig, og de savnede visste ikke hvor de befant seg.
  • Etter kl. 10.00 torsdag lyktes det ikke politiet å komme i kontakt med de savnede. Etter kl. 12.00 var det heller ingen kontakt på sporing av telefonene.
  • Politi, Røde Kors, Forsvaret, Sivilforsvaret og frivillige deltok med skutere og beltevogner i søket etter de savnede. Fredag morgen ble både et Sea King-helikopter og et Orion-fly satt inn i søket.
  • 2 personer funnet ca 02.15 natt til fredag. Disse ble funnet ved Ytre Billefjordelva. De var da i god behold, men nedkjølt. Disse to kunne gi informasjon om hvor fem av de andre i følget befant seg. De to ble fløyet ned til Indre Billefjord av Sea-King, og fraktet videre i ambulanse til Hammerfest sykehus.
  • Klokken 02.32 ble det meldt at fem andre funnet ved Tjolvvarre. En av disse ble bekreftet omkommet. Det var Andreas Jensen Hermo (18) fra Hammerfest. Han ble fraktet til helsesenteret i Lakselv. De fire andre ble fraktet med Sea King til Hammerfest. Tilstanden til de fire ble betegnet som god, med mindre nedkjøling.
  • Klokken 09:35 gjorde et Sea King-helikopter funn av to omkomne cirka 4 kilometer fra bebyggelsen ved Oterberget i Porsanger kommune. De to var fredag formiddag i 10.00-tiden fortsatt ikke identifisert. De to ble funnet utenfor politiets primære søkeområde.

Spesialenheten for politisaker har etterforsket om Vestfinnmark politidistrikt gjorde noe straffbart da tre ungdommer fra Hammerfest omkom i den tragiske skuterulykken i uværet i Porsanger i mars i fjor. Konklusjon: Frifinnelse.

– Jeg registrerer at spesialenheten konkluderer med at det ikke er begått noen straffbar handling fra Vestfinnmark politidistrikts side, sier politimester Thorbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt til Ságat.

De pårørende kommer til å anke avgjørelsen til Riksadvokaten. Det bekrefter Harald Stabell som er de pårørendes advokat.

Ifølge Stabell var ikke konklusjonen overraskende for de pårørende.

– Nei, jeg tror ikke det. Den første reaksjonen jeg fikk, da de ble kjent med avgjørelsen, var at det var nettopp dette de hadde fryktet, sier Stabell til Ságat.

På forsiden nå