PÅ TUR: Stefan Lunde var på fisketur med kompiser mandag formiddag. Han mener noen fjellområder burde vært satt av til fri kjøring og klatring med snøskuter. Foto: Ola Solvang

Vil ta lappen fra «fjellklatrerne»

Førerkortbeslag er politiets nye våpen mot ulovlig fjellklatring med skuter. Er det rett å ta lappen fra «fjellklatrerne»?

Publisert 24.04.2012 kl 14:15 Oppdatert 25.04.2012 kl 09:28

Tips en venn på e-post:


Fire snøskuterførere på tur i et område utenfor godkjent løype ved Røyelen i Nordreisa. Den brede "motorveien" til høyre i bildet er heller ingen godkjent løype. Foto: Ola Solvang
KLATRING: Spor etter ulovlig fjellklatring med snøskuter ved Gievdneoaivi i Nordreisa. Slike spor går på kryss og tvers rundt fjelltopper i hele fylket. Politiet vil nå beslaglegge førerkortene til «klatrere» som blir tatt på fersken. Foto: Ola Solvang

følge politiet har omfanget av den ulovlige snøskuterkjøringen økt kraftig de siste to årene. «High Marking», eller klatring med motorsterke snøskutere er blitt en populær ekstremsport.

– Det er dessverre blitt et omfattende problem, og vi får inn mange bekymringsmeldinger fra hele politidistriktet, sier politioverbetjent Rolf Arne Solli til Nordlys. Han koordinerer innsatsen på miljøområdet.

– De siste 2-3 årene har det vært et minimum av kontroller. Jeg tror vi er nødt til å øke tilstedeværelsen dersom vi skal komme den ulovlige kjøringen til livs, sier Solli.

Flere bryter loven

En av de som er ute i felt er politibetjent Frank Båtnes i reinpolitiet. I helga knep han en synder under en kontroll i Oksfjord-området i Nordreisa. Hittil i år er om lag 15 personer anmeldt for ulovlig snøskuterkjøring i Nord-Troms.

Under kontrollen i Oksfjord kunne han konstatere at sporene går på kryss og tvers i mange svært bratte fjellområder.

– Vi ønsker å komme denne farlige sporten til livs. Sjansen for å utløse skred, eller å bli utsatt for andre alvorlige ulykker er stor når man kjører opp i loddrette fjellsider, sier Båtnes.

– I tida framover vil vi ha spesielt fokus på denne formen for fjellklatring, og vi har fått grønt lys for å reagere med førerkortbeslag, i tillegg til straffereaksjon for brudd på motorferdselsloven.

I Nordreisa har kommunen tilrettelagt for lovlig snøskuterkjøring i et 250 kilometer langt løypenett. Til tross for dette kjøres det aktivt i fjellområder utenfor løypene.

– Mitt inntrykk er helt klart at dette har tiltatt. Særlig i de bygdenære områdene ved kysten, sier Båtnes.

Mandag formiddag var det lite trafikk på Røyelløypa nederst i Reisadalen. Stefan Lunde var blant de få som var på tur denne formiddagen. Han var på isfiske på Ragasjavri sammen med kamerater.

– Det er mange som synes det er utfordrende og gøy å kjøre i løssnø. Jeg skulle ønske man kunne sette av et begrenset område til fri ferdsel. Man gjør jo ingen fortred. Ragasjavre, der vi sitter i dag, kunne for eksempel egnet seg veldig bra som et slikt område, sier Lunde.

Er det rett å ta lappen fra «fjellklatrerne»? Kommentér det nedenfor:

På forsiden nå


Pilotene i Norwegian streiker

Det blir streik fra lørdag morgen etter at meklingen mellom Norwegian og selskapets skandinaviske flygere brøt sammen kort tid etter midnatt.

Steira vrikket ankelen og mister tremila

Kristin Størmer Steira går glipp av lørdagens 30 kilometer klassisk i ski-VM etter å ha vrikket ankelen på trening. Heller ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen stiller til start.