Kartutsnitt og funnsted markert. Kart: Politiet

Navn på alle de omkomne frigitt

Politiet har frigitt navnene på alle de tre som omkom på fjellet mellom Skaidi og Porsangerfjorden: Andreas Hermo Jensen, Stian Johansen og Mats Larsen, alle fra Hammerfest.

Se kart over hvor de savnede ble funnet.

ODDGEIR ISAKSEN E-post
CHRISTEL BEATE JORILLDATTER E-post
Publisert 04.03.2011 kl. 09:14 Oppdatert 04.03.2011 kl. 17:42

Tips en venn på e-post:


Fakta

  • Ni ungdommer dro torsdag ut på fem skutere fra Skaidi i Kvalsund kommune. De var ikke utstyrt for å oppholde seg på fjellet.
  • Klokken 09.00 torsdag meldte en av de savnede til politiet at to i følget var kommet bort fra de andre. Været var ekstremt dårlig, og de savnede visste ikke hvor de befant seg.
  • Etter kl. 10.00 torsdag lyktes det ikke politiet å komme i kontakt med de savnede. Etter kl. 12.00 var det heller ingen kontakt på sporing av telefonene.
  • Politi, Røde Kors, Forsvaret, Sivilforsvaret og frivillige deltok med skutere og beltevogner i søket etter de savnede. Fredag morgen ble både et Sea King-helikopter og et Orion-fly satt inn i søket.
  • 2 personer funnet ca 02.15 natt til fredag. Disse ble funnet ved Ytre Billefjordelva. De var da i god behold, men nedkjølt. Disse to kunne gi informasjon om hvor fem av de andre i følget befant seg. De to ble fløyet ned til Indre Billefjord av Sea-King, og fraktet videre i ambulanse til Hammerfest sykehus.
  • Klokken 02.32 ble det meldt at fem andre funnet ved Tjolvvarre. En av disse ble bekreftet omkommet. Det var Andreas Jensen Hermo (18) fra Hammerfest. Han ble fraktet til helsesenteret i Lakselv. De fire andre ble fraktet med Sea King til Hammerfest. Tilstanden til de fire ble betegnet som god, med mindre nedkjøling.
  • Klokken 09:35 gjorde et Sea King-helikopter funn av to omkomne cirka 4 kilometer fra bebyggelsen ved Oterberget i Porsanger kommune. De to var fredag formiddag i 10.00-tiden fortsatt ikke identifisert. De to ble funnet utenfor politiets primære søkeområde.
Torbjørn Aas (til venstre) og Terje Wikstrøm på pressekonferansen fredag morgen. Foto: Christel Beate Jorilldatter

Sju av de ni savnede på fjellet mellom Skaidi og Porsangerfjorden ble funnet i 02:15-tiden natt til fredag. Den ene av de sju ble bekreftet omkommet da Sea King-helikopteret hentet dem, ifølge Hovedredningssentralen.

To av mennene ble funnet klokken 02:15 natt til fredag. De fem andre ble funnet et kvarter senere. Tre av de syv var kvinner.

Politiet hadde fredag morgen en pressekonferanse i Hammerfest. Der ble navnet på den omkomne frigitt: Andreas Hermo Jensen (18) fra Hammerfest.

Funnet omkommet

Klokken 09:35 fredag ble to personer funnet omkommet på fjellet mellom Skaidi og Porsangerfjorden. De ble funnet cirka 4 kilometer fra bebyggelsen ved Oterberget i Porsanger kommune. Funnet ble gjort av et SeaKing-helikopter, og de to ble funnet utenfor politiets primærområde.

Fredag ettermiddag bekreftet politiet at de to omkomne er de to som var savnet: Stian Johansen (født i 1993) og Mats Larsen (født i 1992), begge fra Hammerfest.

Støttegruppe

Mange hadde fredag formiddag skrevet på 18-åringens profilside på Facebook, som for eksempel. "Hvil i fred, Andreas", "Hvil i fred kompis, du e savna", "Hvil i fred andreas ? du kommer alltid til og bli huska som go gutten !", "Det går ikke opp for mæ det her... Kan ikke tro at det e sant... Hvil i fred, Andreas ?".

Det ble torsdag kveld, før de savnede ble funnet, opprettet en gruppe kalt "Ni personer værfast på fjellet, KOM HJEM!". Fredag formiddag deltok 3.000 personer i denne gruppa. Også her var det mange kommentarer, som: "Helt ufattelig..Ord blir fattige..3 unge menneska:( Kondolerer familie og venner:( Hvil i fred!", "Dypeste medfølelse til familie, venner, bekjente og alle berørte av denne tragedien.", "Det her e så ufatteli trist, 3 unge gutta. Tre liv e gått tapt, og det e tre for mye... Kondolerer så mye til venna, famile og dem som e ramma av den her tragiske ulykka. Hvil i fred gutta ? :("

Har ikke sovet

Ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest har ikke sovet natt til fredag.

- Dette går sterkt inn på folk. Hammerfest er et lite samfunn hvor alle kjenner alle. Det er trykket stemning i byen, sier Jakobsen.

Mange har hatt Bootleg som base natt til fredag, eller har vært oppe sammen med venner.

På pressekonferansen sa politiet at dette er en tragisk hendelse, men at det er gledelig at seks personer er funnet i live. Fredag morgen deltok 60 personer, skutere og beltevogner i letearbeidet.

For å overleve benyttet ungdommene skuterne sine i en egen halvsirkel, og bygde seg oopp snø rundt dette.

- Dette var godt tenkt og godt gjort, sa Terje Wikstrøm og Torbjørn Ås fra Vestfinnmark politidistrikt på pressekonferansen.

Mobilnettet var fredag morgen delvis reparert.

På forsiden nå