Danske sjefer bruker ofte «vi»-formen når du snakker til og med de ansatte. Foto: ANB-arkiv (ill. foto)

«Vi» – ikke «jeg»

Toppledere bruker ofte «vi» istedenfor «jeg» når de kommuniserer med sine medarbeidere.
Publisert 07.07.2012 kl 10:20 Oppdatert 07.07.2012 kl 10:20

Tips en venn på e-post:

www.ifinnmark.no Se alle stillinger (37)Det viser en ny undersøkelse som den danske organisasjonen Lederne har gjennomført.

«Vi har det forrykende travelt», «vi har lansert et nytt produkt» og «vi gjorde det», lyder det når danske ledere snakker med sine medarbeidere, og trolig samsvarer dette også godt med hvordan toppledere på vår side av Skagerak kommuniserer.

Jo høyere oppe i hierarkiet lederen er, jo større er sannsynligheden for at lederen sverger til at bruke «vi» istedenfor «jeg», viser undersøkelsen.

60 prosent av de øverste ledernes nærmeste underordnede kommuniserer i «vi»-formen, mens 69 prosent av topplederne bruker «vi».

– Det er ofte mer hensiktsmessing å bruke «vi» og «vår» istedenfor «jeg» og «min». Da kommuniserer nemlig topplederen at alle ansatte er en del av laget med felles mål og felles ansvar, sier ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen i Lederne.

– I en del situasjoner er det likevel bedre å bruke «jeg», særlig når lederen skal formidle noe der vedkommende selv har tatt en avgjørelse. Det er for eksempel ikke smart å si at «vi» har besluttet at XX skal sies opp. Avskjedigelser er nemlig per definisjon en ledelsesoppgave og ikke en fellesoppgave.

Hele undersøkelsen skal offentliggøres senere i sommer. Den er baseret på svar fra 1.769 danske ledere. (ANB)

På forsiden nå


Helmer tror Posten tjener millioner på ekstra femtiøring:

– Posten svindler med portotaksten

Lakselvmannen Helmer Benjaminsen (75) mener Posten bevisst svindler kundene ved å operere med porto på 10,50. Men når du kjøper frimerket kontant, må du ut med 11 kroner.

Pilotene i Norwegian streiker

Det blir streik fra lørdag morgen etter at meklingen mellom Norwegian og selskapets skandinaviske flygere brøt sammen kort tid etter midnatt.