Om bondeorganisasjonene får gjennom årets lønnskrav, vil det bety bare noen øre ekstra daglig for forbrukeren. Foto: Terje Pedersen, ANB

Økt matpris: 33 øre dagen

Bondeorganisasjonenes krav i årets jordbruksoppgjør vil koste forbrukerne rundt 120 kroner i året i form av høyere matutgifter.
Publisert 28.04.2012 kl 07:44 Oppdatert 29.04.2012 kl 19:28

Tips en venn på e-post:

www.ifinnmark.no Se alle stillinger (34)For bøndene vil kravet fra bondeorganisasjonene innebære en inntektsvekst på rundt 50.000 kroner per årsverk dersom det blir innfridd.

Nationen har regnet ut hva det vil koste forbrukerne i form av økte matvarepriser, med utgangspunkt i forbrukstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Prislappen blir på rundt 120 kroner i året, eller 33 øre om dagen, er konklusjonen.

– Ja, det ligger nok på det nivået. Matprisen blir fort blåst opp i mediene, men en god 100-lapp mer i året blir man ikke akkurat ruinert av, sier seniorrådgiver Eiliv Mørk i SSB.

Bondeorganisasjonene tror at forbrukerne er villige til å betale mer for maten slik at bøndene skal få bedre betalt for innsatsen.

– Prisveksten vi foreslår utgjør bare 0,5 prosent økning i matvareprisene. Det er lite for forbrukeren. Vi tror folk er villige til å betale litt mer for å gi bøndene bedre inntekt og få mer trygg og god norsk mat, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

– 120 kroner mer i året er ubetydelig for folk, mener leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg. (ANB-NTB)

På forsiden nå


– Jeg skal dø, men trenger noen å snakke med og riktig dose smertestillende

Kreftsyke Britt fra Honningsvåg hevder hun må kjempe mot helsevesenet.

Onsdag morgen lander denne giganten i Finnmark

Verdens største serieproduserte transportfly lander på Lakselv lufthavn Banak - vi sender direkte når giganten setter hjulene på rullebanen.

Ammebråk på Sametinget

Marie Therese Aslaksen hevder hun ble presset til å søke permisjon fra plenumsledelsen på Sametinget, fordi hun har med seg et ammende barn. Da ga sjefen på Sametinget «full pupp» for å løse krisen.