Leighton Baines og England kan få trøbbel. Foto: Mike Hewitt/Getty Images/All Over Press/ANB

Engelsk trøbbel?

England har aldri vært noen stor EM-nasjon.
Publisert 08.06.2012 kl. 11:29 Oppdatert 08.06.2012 kl. 13:30

Tips en venn på e-post:Laget stuper oftere ut i gruppespillet enn tar seg videre. Roy Hodgson er gitt ansvaret med å gjenreise lagets ære etter mange vanskelige år.

Opptakten til «Three Lions» har vært alt annet enn god. Det startet med rasismeanklagene mot kaptein John Terry. Chelsea-stopperen skal angivelig ha kommet med rasistiske ytringer mot Queens Park Rangers-spilleren Anton Ferdinand.

Englands Fotballforbund valgte å frata Terry kapteinsbindet. Mot landslagssjef Fabio Capellos vilje. Det resulterte i at italieneren fire måneder før EM sa opp. Plutselig sto verdensmesterne fra 1966 både uten kaptein og trener.

Roy Hodgson har trent lag siden 1976. 64-åringen er gitt den utakknemlige jobben med å samle troppene. Det bare halvannet år etter at han ble sparket ut av Liverpool. Hodgson oser erfaring, men titlene har han vunnet i svensk og dansk fotball. Han fikk en fin start da Norge ble slått 1-0 i debuten på Ullevaal. Deretter ble Belgia slått 1-0 på Wembley.

Skadeplaget

En av de første vanskelige avgjørelsene han måtte ta, var om det var plass til både Terry og Rio Ferdinand, Anton Ferdinans storebror, i EM-troppen. Det mente Hodgson det ikke var. Han tok med Terry, som vant både FA-cupen og mesterligaen med Chelsea denne sesongen.

Men Terry får ikke være kaptein. Der har Hodgson valgt Steven Gerrard, Liverpool-kapteinen som også ledet England under VM for to år siden. I angrepet stiller England redusert i de to første kampene, for stjernen Wayne Rooney er suspendert. Først i den siste gruppespillkampen mot vertsnasjonen Ukraina er United-spissen tilgjengelig. Trolig får Liverpools kraftspiss Andy Carroll ansvaret på topp. Samtidig måtte Frank Lampard melde skadeforfall like før EM. Manchester United-duoen Paul Scholes og Michael Carrick er heller ikke med. De ønsker ikke å spille for England. Og i siste testkamp så brakk stopperen Gary Cahill kjeven.

Fransk revansj?

Frankrike seiler opp som den store favoritten i gruppe D. «Les Bleus» var svake sportslig og skjemmet seg ut utenfor banen under VM i Sør-Afrika. Laurent Blanc har fått tilbake gleden og disiplinen. Franskmennene har nesten glemt å tape fotballkamper. Det gir selvtillit foran EM.

Både i 1984 og 2000 vant Frankrike fotball-EM. Real Madrids Karim Benzema kan bli en av sommerens store helter, men han må klare seg uten Loic Remy. I stedet får trolig seriemester Olivier Giroud fra Montpellier sjansen sammen med Benzema.

Vertsnasjonen debuterer

Ukraina er både vertsnasjon og EM-debutant. Oleg Blokhins mannskap har bare vunnet hver tredje kamp i oppkjøringen, men med entusiastiske hjemmefans håper de blågule å overraske.

- Målet er å ta seg videre, sier Blokhin.

Spesielt på keepersiden virker Ukraina svekket. I tur og orden er Oleksandr Sjovkovskij, Andrej Dykan og Oleksandr Rybka satt ut av spill. Mye ansvar ligger på spissveteranen Andrej Sjevtsjenko.

- Klarer våre unge spillere å takle presset, kan vi ta oss videre, sier den tidligere Milan- og Chelsea-angriperen.

Sverige er det siste laget i gruppen. Tidligere Rosenborg-trener Erik Hamrén har en av EMs største stjerner på laget i Zlatan Ibrahimovic. Milan-spissen ble toppscorer i Italia denne sesongen. Zlatan kan være forskjellen på avansement til cupspillet eller tidlig hjemreise.

Hele 31 mål scoret Sverige i EM-kvalifiseringen. Bare Tyskland og Nederland scoret mer. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Politiet sørget for avliving av disse to hundene

Politet melder at de i går var hos hundeier Ingrid Goin i Fægfjord og avlivet to hunder. Hundene skal være de samme som i 2010 ved dom skulle avvlives. Goin benekter at hundene er Lady og Viking.

– Jeg ønsker Tromsø alt vel, men de skal ikke rane resten av kysten

Aps nestleder Helga Pedersen ber om mobilisering mot distriktsfiendtlig regjering.

FINNMARKSLØPET

En syv år gammel drøm oppfylles

Anna Dorthea Yri (18) er den yngste deltakeren i Finnmarksløpets lengste distanser.