Bovettregel nr 1: Legg ikke ut på visning uten trening. Foto: Vidar Ruud, ANB

Har du boligvett?

Våren er toppsesong for boligkjøp, men nettopp derfor gjelder det å holde tunga rett i munnen når skal ut å handle.
Publisert 11.04.2012 kl. 14:40 Oppdatert 11.04.2012 kl. 15:05

Tips en venn på e-post:Boligvettreglene

  • Legg ikke ut på visning uten trening: Før du legger i vei, bør du ha tatt noen treningsrunder med boligsjekk. Gå gjerne på visninger bare for å trene på situasjonen.
  • Meld fra hvor du står: Hvis du etter kjøpet oppdager en mangel, må du melde fra så fort som mulig. Da kan du unngå rettslige aksjoner, eller at du taper retten til å gjøre krav gjeldende.
  • Vis respekt for byggemeldingen: Ikke stol ubetinget på godværsmeldinger. Er det satt opp påbygg, garasje, terrasse e.l. som det ikke er byggemeldt eller søkt om, kan kommunen gi påbud om riving. Legg inn forbehold ved budgivningen om at tiltakene blir godkjent.
  • Vær rustet mot uvær og kulde: Når uværet kommer eller det blåser opp og blir kaldt, trenger huset fuktsikring og god isolasjon. Hvis boligen trenger etterisolering, utskifting av vinduer eller ny drenering, kan det bli dyrt.
  • Lytt til erfarne fagfolk: Folk som kjenner et fagområde, vet som regel om særegenheter som kan være til hjelp på visningen. Er du usikker på om du har riktig kompetanse og erfaring, bør du få fagfolk til å kartlegge boligen nærmere.
  • Bruk Boligkjøperboka som kompass: Ta alltid med Boligkjøperboka på visningen. Studerer du boka på forhånd, har du lagt grunnlaget for en sikker gjennomføring av boligkjøpet.
  • Gå ikke på visning alene: For det første er det ofte hyggeligere med turfølge, og skulle det oppstå problemer, kan noen i turfølget hjelpe deg. Ta med fagfolk hvis du kan.
  • Vend i tide – det er ingen skam å snu: Er det gitt risikoopplysninger, kan du tape retten til å fremme et mangelskrav i etterkant hvis du ikke legger inn forbehold ved budgivningen. Senk eventuelt budet eller se deg om etter en annen bolig.
  • Spar penger ved å grave deg ned i Boligkjøperboka: Markedsføring og knappe frister gjør boligkjøpet risikofylt. For lite tid og kunnskap kan gi uventede kostnader senere. Vent ikke med å grave deg ned i Boligkjøperboka til du er utslitt og har kjøpt katta i sekken. (Kilde: Sintef)

Uansett om du har lite erfaring med boligkjøp eller er en dreven visningsvandrer, er det lurt å ha boligvettreglene i bakhodet underveis. Ikke sats på flaks!

Alle boligtransaksjoner har nemlig ikke en lykkelig slutt.

Faktisk opplever tusenvis av nordmenn konflikter i forbindelse med boligkjøp hvert år, og hver fjerde boligkjøper klager på grunn av feil og mangler ved boligen.

Boligvettreglene dukket første gang opp i påsken 2009. Da var det nemlig flere enn noen gang som kjøpte katta i sekken.

Etter denne ulykkespåsken satte Sintef Byggforsk derfor ned et utvalg som skulle drive forebyggende arbeid.

Sammen med Forbrukerrådet laget forskningsinstituttet Boligkjøperboka, som ble lansert under mottoet «Gambler du med millioner?».

Boka fikk stor oppmerksomhet i mediene, selv om enkelte kritiserte boka for å skremme folk bort fra boligmarkedet.

Nå følger Sintef Byggforsk opp med Boligvettreglene, etter modell av Fjellvettreglene.

De er basert på denne grundige boligkjøperguiden. (ANB)

Boligvettregel 2: Meld fra hvor du står: Hvis du etter kjøpet oppdager en mangel, må du melde fra så fort som mulig. (Foto: Vidar Ruud, ANB)

På forsiden nå