Det har vært vått og varmt i Norge i år. Foto: ANB

Våtere og varmere

Gjennomsnittstemperaturen i Norge øker. En naturlig konsekvens av dette er mer nedbør.
Publisert 28.06.2012 kl. 17:00 Oppdatert 28.06.2012 kl. 17:01

Tips en venn på e-post:I løpet av årets fem første måneder var middeltemperaturen i Norge som helhet 1,4 grader over normalen. Ingen steder i landet var kaldere enn normalt i løpet av denne perioden. Samtidig lå nedbørsmengden på 130 prosent av det normale for denne tidsperioden.

– Det er en sammenheng mellom økt temperatur og økning i nedbørsmengde. Varmere vær gir mer energi til fordampning og forflytning av luftmasser, og dette merker vi spesielt i kystnære Norge, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen.

Kraftigere byger

De kalde vintrene vi har opplevd de siste årene er et unntak fra den generelle utviklingen i klimaet både her til lands og ellers i verden.

– Norge har blitt varmere stort sett gjennom hele året. En tendens vi kommer til å se fremover, er at de kraftige ettermiddagsbygene som er vanlig på Østlandet vil bli enda kraftigere på grunn av den økte temperaturen, sier Hygen.

Hyppige varmerekorder

De nye værrekordene som settes rundt omkring i landet viser tendensen i klimautviklingen, selv om varmerekorden fra 1970 fortsatt står:

– Temperaturrekorden i Norge er ganske gammel, og jeg vil forvente at den kommer til å ryke, uten at jeg kan si når. Det kan skje om ett år, eller om ti år. Det vi ser, er at varmerekorder slås ganske hyppig rundt omkring i landet, samtidig som det sjeldnere blir satt kulderekorder. Det er et tegn på endring. Nedbørsrekorder er mer tilfeldig, men vi ser at det også der slettes en del rekorder.

Det ser derimot foreløpig ut som om 2012 skal bli et rimelig normalt år sett i lys av den generelle utviklingen.

– 2012 peker seg ikke ut som er ekstremår, sier Hans Olav Hygen. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Politiet sørget for avliving av disse to hundene

Politet melder at de i går var hos hundeier Ingrid Goin i Fægfjord og avlivet to hunder. Hundene skal være de samme som i 2010 ved dom skulle avvlives. Goin benekter at hundene er Lady og Viking.

– Nå er det blitt alvorlig. Snart er det fritt fram for Røkke

Det sier ordfører Alf E. Jakobsen etter at Hammerfest kommune fikk avslag på anken.